Onmiddellijk na de aardbeving op 11 maart 2011, die een groot deel van de kerncentrale in Fukushima verwoestte, deed zich een volledige meltdown voor in kernreactor 1. Dat heeft Tepco, de uitbater van de kerncentrale, nu pas toegegeven.

Tepco heeft naar verluidt zelf nog maar pas vastgesteld dat de meltdown zich voordeed. Dat gebeurde toen reddingswerkers het gebouw binnengingen om de sensoren van de kernreactor opnieuw af te stellen. Tot hun verwondering zagen ze een volledige meltdown. Een dag na de aardbeving zijn de brandstofstaven door de hoog oplopende temperatuur volledig gesmolten en op de boden van het vat gevallen.

Op dit ogenblik kunnen de autoriteiten nog weinig doen om te reageren op de meltdown. Opvallend is wel dat Japan twee maanden lang aan de rampcentrale heeft gewerkt zonder te weten wat zich precies heeft voorgedaan in de reactoren. (EE)

Onmiddellijk na de aardbeving op 11 maart 2011, die een groot deel van de kerncentrale in Fukushima verwoestte, deed zich een volledige meltdown voor in kernreactor 1. Dat heeft Tepco, de uitbater van de kerncentrale, nu pas toegegeven. Tepco heeft naar verluidt zelf nog maar pas vastgesteld dat de meltdown zich voordeed. Dat gebeurde toen reddingswerkers het gebouw binnengingen om de sensoren van de kernreactor opnieuw af te stellen. Tot hun verwondering zagen ze een volledige meltdown. Een dag na de aardbeving zijn de brandstofstaven door de hoog oplopende temperatuur volledig gesmolten en op de boden van het vat gevallen. Op dit ogenblik kunnen de autoriteiten nog weinig doen om te reageren op de meltdown. Opvallend is wel dat Japan twee maanden lang aan de rampcentrale heeft gewerkt zonder te weten wat zich precies heeft voorgedaan in de reactoren. (EE)