Tijdens een speciale sessie van de VN-Mensenrechtenraad heeft Navi Pillay de internationale gemeenschap opgeroepen om het plan van Kofi Annan te ondersteunen en onderzoek te voeren naar het geweld in Syrië. Een volledige oorlog zou immers een groot gevaar kunnen betekenen voor de hele regio.

Houla

"Ik wil de internationale gemeenschap vragen dat er zo snel mogelijk onafhankelijke internationale onderzoeken worden gevoerd naar de gebeurtenissen in Houla en naar de andere overtredingen tegen de rechten van de mens in Syrië", zei Pillay tijdens de speciale zitting. "We mogen geen moeite sparen om een einde te maken aan de straffeloosheid", ging hij verder.

De VN-raad stemt over een verzoek van de Golfmonarchie Qatar, de VS en Turkije, dat de internationale onderzoekscommissie voor Syrië, die werkt onder het mandaat van de Raad, vraagt een "speciaal onderzoek" te voeren naar de moorden in Houla.

13.400 doden

Onlangs veroorzaakte een bloedbad in Houla, waar onder andere 49 kinderen omkwamen, grote consternatie binnen de internationale gemeenschap. Achteraf volgden nog andere berichten over incidenten met burgerslachtoffers, die volgens Syrische activisten het werk zijn van het Syrische regime. De meest recente hadden het over de executie van dertien arbeiders in Qusair door, volgens de activisten, aanhangers van het regime. De juistheid van die berichten kan echter niet gecontroleerd worden.

Volgens de in Londen gevestigde oppositiewebsite 'Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten' zijn sinds het begin van de opstanden in maart 2011 al meer dan 13.400 mensen omgekomen, onder wie 9.435 burgers. (AFP/DPA/Belga/GM)

Tijdens een speciale sessie van de VN-Mensenrechtenraad heeft Navi Pillay de internationale gemeenschap opgeroepen om het plan van Kofi Annan te ondersteunen en onderzoek te voeren naar het geweld in Syrië. Een volledige oorlog zou immers een groot gevaar kunnen betekenen voor de hele regio. Houla "Ik wil de internationale gemeenschap vragen dat er zo snel mogelijk onafhankelijke internationale onderzoeken worden gevoerd naar de gebeurtenissen in Houla en naar de andere overtredingen tegen de rechten van de mens in Syrië", zei Pillay tijdens de speciale zitting. "We mogen geen moeite sparen om een einde te maken aan de straffeloosheid", ging hij verder. De VN-raad stemt over een verzoek van de Golfmonarchie Qatar, de VS en Turkije, dat de internationale onderzoekscommissie voor Syrië, die werkt onder het mandaat van de Raad, vraagt een "speciaal onderzoek" te voeren naar de moorden in Houla. 13.400 doden Onlangs veroorzaakte een bloedbad in Houla, waar onder andere 49 kinderen omkwamen, grote consternatie binnen de internationale gemeenschap. Achteraf volgden nog andere berichten over incidenten met burgerslachtoffers, die volgens Syrische activisten het werk zijn van het Syrische regime. De meest recente hadden het over de executie van dertien arbeiders in Qusair door, volgens de activisten, aanhangers van het regime. De juistheid van die berichten kan echter niet gecontroleerd worden. Volgens de in Londen gevestigde oppositiewebsite 'Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten' zijn sinds het begin van de opstanden in maart 2011 al meer dan 13.400 mensen omgekomen, onder wie 9.435 burgers. (AFP/DPA/Belga/GM)