De NAVO blijft luchtaanvallen uitvoeren boven Libië. Afgelopen nacht viseerden de F-16's commando- en controlecentra, trainingsinstallaties van de Libische veiligheidstroepen in de buurt van Tripoli, een batterij kanonnen en luchtafweerraketten, munitiedepots en lanceerplatformen. Volgens ooggetuigen bombardeerden de NAVO-toestellen ook een gebouw van de binnenlandse veiligheidsdiensten en de zetel van het ministerie van Inspectie en Volkscontrole. Het gaat om gebouwen in een residentiële en administratieve wijk in de hoofdstad, niet ver van de residentie van kolonel Kaddhafi. De betrokken gebouwen stonden 's ochtends in lichterlaaie.

Humanitaire pauze is nodig

Panos Moutzis, coördinator van het VN-Bureau voor humanitaire hulp pleit voor een "humanitaire pauze" in de krijgsverrichtingen in Libië. "We hebben de mogelijkheid nodig om de (bekampte) stad Misrata over het land en water te bereiken." De hulporganisatie wil zich om de burgerbevolking ontfermen, hulpgoederen en levensmiddelen in de stad brengen, en zich dan weer terugtrekken. "Hoe langer de crisis duurt, des te meer telt elke dag en minuut", aldus Moutzis.

Sinds het geweld begon, zijn 750.000 mensen Libië ontvlucht terwijl er in het land zelf 250.000 ontheemd zijn. Zij hebben dringend hulp nodig. Misrata en de westelijke bergachtige gebieden zijn de grootste zorg, want daar zijn de noden het grootst.

Russische bemiddeling

Dinsdag heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in Moskou gezanten van de Libische leider Moammar Al-Kaddhafi duidelijk gemaakt dat Moskou niet wil bemiddelen tussen het regime en de oppositie. Hij riep het regime opnieuw op zijn troepen uit de steden terug te trekken, terwijl de gezanten de NAVO-aanvallen snel willen zien stoppen.

Lavrov kondigde ook nakende gesprekken met de Libische opstandelingen aan en wacht gespannen op de mening van de opposanten die mogelijk al woensdag naar Moskou afreizen. Hij sprak zich uit voor een spoedige wapenstilstand en een "dialoog met het oog op nationale verzoening". (Belga/INM)

De NAVO blijft luchtaanvallen uitvoeren boven Libië. Afgelopen nacht viseerden de F-16's commando- en controlecentra, trainingsinstallaties van de Libische veiligheidstroepen in de buurt van Tripoli, een batterij kanonnen en luchtafweerraketten, munitiedepots en lanceerplatformen. Volgens ooggetuigen bombardeerden de NAVO-toestellen ook een gebouw van de binnenlandse veiligheidsdiensten en de zetel van het ministerie van Inspectie en Volkscontrole. Het gaat om gebouwen in een residentiële en administratieve wijk in de hoofdstad, niet ver van de residentie van kolonel Kaddhafi. De betrokken gebouwen stonden 's ochtends in lichterlaaie. Humanitaire pauze is nodig Panos Moutzis, coördinator van het VN-Bureau voor humanitaire hulp pleit voor een "humanitaire pauze" in de krijgsverrichtingen in Libië. "We hebben de mogelijkheid nodig om de (bekampte) stad Misrata over het land en water te bereiken." De hulporganisatie wil zich om de burgerbevolking ontfermen, hulpgoederen en levensmiddelen in de stad brengen, en zich dan weer terugtrekken. "Hoe langer de crisis duurt, des te meer telt elke dag en minuut", aldus Moutzis. Sinds het geweld begon, zijn 750.000 mensen Libië ontvlucht terwijl er in het land zelf 250.000 ontheemd zijn. Zij hebben dringend hulp nodig. Misrata en de westelijke bergachtige gebieden zijn de grootste zorg, want daar zijn de noden het grootst. Russische bemiddeling Dinsdag heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in Moskou gezanten van de Libische leider Moammar Al-Kaddhafi duidelijk gemaakt dat Moskou niet wil bemiddelen tussen het regime en de oppositie. Hij riep het regime opnieuw op zijn troepen uit de steden terug te trekken, terwijl de gezanten de NAVO-aanvallen snel willen zien stoppen. Lavrov kondigde ook nakende gesprekken met de Libische opstandelingen aan en wacht gespannen op de mening van de opposanten die mogelijk al woensdag naar Moskou afreizen. Hij sprak zich uit voor een spoedige wapenstilstand en een "dialoog met het oog op nationale verzoening". (Belga/INM)