Het rapport schetst hoe de Taliban in de provincie Badakhchan aan een lapis lazuli-mijn de arbeiders ongeveer een miljoen dollar per jaar afhandig maken - via afpersing. Daarnaast moeten de chauffeurs die de edelstenen vervoeren ook jaarlijks tussen 240.000 en 360.000 dollar dokken.

De opbrengst van chroommijnen en edelstelen gaat ook voor een groot deel naar de Taliban, aldus het rapport, alles samen goed voor 16 miljoen dollar per jaar.

Evenveel, 16 miljoen, halen de Taliban uit losgeld voor gekidnapten.

In de meeste van de geschetste gevallen is er volgens het VN-rapport een intense samenwerking gegroeid tussen misdaad en militie.

(AFP/RR)

Het rapport schetst hoe de Taliban in de provincie Badakhchan aan een lapis lazuli-mijn de arbeiders ongeveer een miljoen dollar per jaar afhandig maken - via afpersing. Daarnaast moeten de chauffeurs die de edelstenen vervoeren ook jaarlijks tussen 240.000 en 360.000 dollar dokken.De opbrengst van chroommijnen en edelstelen gaat ook voor een groot deel naar de Taliban, aldus het rapport, alles samen goed voor 16 miljoen dollar per jaar.Evenveel, 16 miljoen, halen de Taliban uit losgeld voor gekidnapten. In de meeste van de geschetste gevallen is er volgens het VN-rapport een intense samenwerking gegroeid tussen misdaad en militie. (AFP/RR)