VN op zoek naar 400 miljoen dollar voor choleraslachtoffers in Haïti - mogelijk besmet door hulpactie van VN

25/10/16 om 02:35 - Bijgewerkt om 02:36

De Verenigde Naties zijn op zoek naar 400 miljoen dollar voor de hulp aan de slachtoffers van de cholera-epidemie in Haïti. De organisatie droeg bij tot de verspreiding van de ziekte, stellen de slachtoffers.

VN op zoek naar 400 miljoen dollar voor choleraslachtoffers in Haïti - mogelijk besmet door hulpactie van VN

Een jongen temidden vernieling na de doortocht van orkaan Matthew © REUTERS

Dat heeft een VN-functionaris bekendgemaakt.

Eerder dit jaar zegden de Verenigde Naties al dat ze een morele verantwoordelijkheid hadden om de Haïtiaanse slachtoffers te helpen, en nu dringen ze opnieuw aan op financiering. Met hun nieuwe plan willen de VN in de eerste plaats 200 miljoen dollar verzamelen om cholera beter te kunnen bestrijden, onder meer via een langetermijnproject dat de problemen op het vlak van water en sanitair moet aanpakken. Een bijkomend bedrag van 200 miljoen dollar zal opgehaald worden bij de VN-lidstaten of opgenomen worden in de VN-begroting. Dat geld moet dienen om financiële steun te verlenen aan families en gemeenschappen die rechtstreeks getroffen worden door de ziekte. "Als we dat bedrag kunnen bekomen, zou ik de mensen in de ogen kunnen kijken en zeggen 'Ik denk dat dit een redelijk bedrag is om mee aan de slag te gaan'", zo zei David Nabarro, die binnen de VN verantwoordelijk is voor de aanpak van de cholera-epidemie in Haïti.

'Geen schuldbekentenis'

De VN ontkennen dat zij cholera Haïti hebben binnengebracht na de aardbeving van 2010. Onder de VN-medewerkers waren toen ook Nepalezen, die niet eerst getest zouden zijn op cholera, terwijl dat land eerder met de ziekte te maken had. Een groep van slachtoffers van de cholera-epidemie bracht de zaak voor een Amerikaanse rechter, maar die bekrachtigde de immuniteit van de VN. Volgens Nabarro is de financiële hulp dan ook geen schuldbekentenis. "Het is gewoon een morele verantwoordelijkheid om de mensen die het meest getroffen worden door de cholera-epidemie te helpen", zo zei hij.

Eerder deze maand werd Haïti getroffen door orkaan Matthew.

(Belga/RR)

Onze partners