Na het zware bombardement met honderden doden in Syrië heeft de VN-Veiligheidsraad een speciale zitting op de agenda gezet. De Argentijnse ambassadrice María Cristina Perceval, deze maand voorzitster van de machtigste VN-raad, roept de ambassadeurs van de 15 lidstaten, de vijf permanente leden en de tien telkens om de twee jaar gekozen leden, in het
VN-hoofdkwartier bijeen.

De zitting zal achter gesloten deuren plaatsvinden. De VN-Veiligheidsraad is sinds het begin van het conflict tweeënhalf jaar geleden zo goed als niet in staat tot handelen, omdat Rusland en China met hun veto elke actie verhinderen. Ondanks fel protest van de meerderheid van de Raad, kwam het zelfs niet tot een formele veroordeling van het regime in Damascus.

Syrische oppositie: '1.300 doden'

Volgens de Syrische oppositie zijn al 1.300 doden gevallen bij een aanval op een voorstad van hoofdstad Damascus. De Europese Unie vraagt een diepgaand onderzoek naar het mogelijke gebruik van chemische wapens bij de aanval. Dat heeft de woordvoerder van de hoge vertegenwoordigster van het buitenlands beleid Catherine Ashton gezegd.

"We hebben met grote bezorgdheid kennis genomen van de berichten over het mogelijke gebruik van chemische wapens door het Syrische regime. Zulke beschuldigingen moeten het voorwerp vormen van een onmiddellijk en diepgaand onderzoek", zo stelt de woordvoerder in een mededeling.

EU: 'Inzet chemische wapens is totaal onaanvaardbaar'

Het Syrische leger ontkent categoriek dat het chemische wapens heeft ingezet.

De inzet van chemische wapens is voor de Europese Unie "totaal onaanvaardbaar". De Europeanen eisen dan ook dat de VN-experts die momenteel in Syrië de mogelijke inzet van chemische wapens onderzoeken vrije toegang krijgen tot het hele Syrische grondgebied. (Belga/AVE)

Na het zware bombardement met honderden doden in Syrië heeft de VN-Veiligheidsraad een speciale zitting op de agenda gezet. De Argentijnse ambassadrice María Cristina Perceval, deze maand voorzitster van de machtigste VN-raad, roept de ambassadeurs van de 15 lidstaten, de vijf permanente leden en de tien telkens om de twee jaar gekozen leden, in het VN-hoofdkwartier bijeen. De zitting zal achter gesloten deuren plaatsvinden. De VN-Veiligheidsraad is sinds het begin van het conflict tweeënhalf jaar geleden zo goed als niet in staat tot handelen, omdat Rusland en China met hun veto elke actie verhinderen. Ondanks fel protest van de meerderheid van de Raad, kwam het zelfs niet tot een formele veroordeling van het regime in Damascus. Syrische oppositie: '1.300 doden'Volgens de Syrische oppositie zijn al 1.300 doden gevallen bij een aanval op een voorstad van hoofdstad Damascus. De Europese Unie vraagt een diepgaand onderzoek naar het mogelijke gebruik van chemische wapens bij de aanval. Dat heeft de woordvoerder van de hoge vertegenwoordigster van het buitenlands beleid Catherine Ashton gezegd. "We hebben met grote bezorgdheid kennis genomen van de berichten over het mogelijke gebruik van chemische wapens door het Syrische regime. Zulke beschuldigingen moeten het voorwerp vormen van een onmiddellijk en diepgaand onderzoek", zo stelt de woordvoerder in een mededeling. EU: 'Inzet chemische wapens is totaal onaanvaardbaar' Het Syrische leger ontkent categoriek dat het chemische wapens heeft ingezet. De inzet van chemische wapens is voor de Europese Unie "totaal onaanvaardbaar". De Europeanen eisen dan ook dat de VN-experts die momenteel in Syrië de mogelijke inzet van chemische wapens onderzoeken vrije toegang krijgen tot het hele Syrische grondgebied. (Belga/AVE)