De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft dinsdag opnieuw, met een verpletterende meerderheid van 187 stemmen tegen twee, geëist dat de Verenigde Staten hun inmiddels vijftig jaar oude economisch embargo tegen Cuba opheffen.

Het handelsembargo is een anachronisme en weerspiegelt niet de geest van internationale samenwerking en van vrijhandel, zo luidt het. De opheffing van het embargo is één van de verkiezingsbeloften van president Obama die (vooralsnog) niet zijn nageleefd.

De resolutie van de 192 lidstaten tellende algemene vergadering is de negentiende opeenvolgende sinds 1992. Maar enkel resoluties
van de Veiligheidsraad hebben een dwingend karakter.

De twee tegenstemmen, naast drie onthoudingen, kwamen van de Verenigde Staten zelf en van Israël. Volgens de VS heeft het embargo zijn bestaansreden omdat Cuba 'vrede en mensenrechten misacht'.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft dinsdag opnieuw, met een verpletterende meerderheid van 187 stemmen tegen twee, geëist dat de Verenigde Staten hun inmiddels vijftig jaar oude economisch embargo tegen Cuba opheffen.Het handelsembargo is een anachronisme en weerspiegelt niet de geest van internationale samenwerking en van vrijhandel, zo luidt het. De opheffing van het embargo is één van de verkiezingsbeloften van president Obama die (vooralsnog) niet zijn nageleefd. De resolutie van de 192 lidstaten tellende algemene vergadering is de negentiende opeenvolgende sinds 1992. Maar enkel resoluties van de Veiligheidsraad hebben een dwingend karakter. De twee tegenstemmen, naast drie onthoudingen, kwamen van de Verenigde Staten zelf en van Israël. Volgens de VS heeft het embargo zijn bestaansreden omdat Cuba 'vrede en mensenrechten misacht'.