Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft zijn ongerustheid geuit over een vragenlijst over immigratie en terrorisme die vorige week door de Hongaarse regering aan alle inwoners ouder dan achttien jaar is gestuurd.

'Nieuwe bedreiging'

"We zijn gechoqueerd over de inleidende boodschap van de eerste minister, die een link suggereert tussen migratie en terroristische aanslagen, met inbegrip van de aanslag van begin januari in Parijs", zei een woordvoerder van het Hoog Commissariaat tijdens een briefing in Genève.

Volgens het Hoog Commissariaat geeft premier Viktor Orban in zijn boodschap ook te kennen dat de economische migranten "een nieuwe bedreiging" zijn voor Hongarije en dat het land moet beslissen hoe "zich te verdedigen tegen de illegale immigranten".

"We willen de Hongaarse autoriteiten eraan herinneren dat ze vanuit het internationaal humanitair recht de plicht hebben om xenofobie en discriminatie te bestrijden", zei de woordvoerder. "Alle migranten, ongeacht hun wettelijk statuut, de manier waarop ze de grens bereikt hebben of hun afkomst, moeten van hun mensenrechten kunnen genieten, conform het internationaal recht."

Behandeling migranten

De Hongaarse populistische regering stuurde een vragenlijst naar de bevolking over de behandeling die clandestiene migranten in het land moeten krijgen. Hun aantal steeg sterk het voorbije jaar. "We zullen de mensen vragen of de illegale immigranten moeten opgepakt worden of dat we ze onmiddellijk het land moeten uitzetten", klonk het onder meer.

In functie van de antwoorden zou de wetgeving aangepast worden, met respect voor het Europees recht. Orban gaf wel al aan dat hij de Europese regelgeving "idioot" vindt, wegens "te laks". (Belga/WB)

Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft zijn ongerustheid geuit over een vragenlijst over immigratie en terrorisme die vorige week door de Hongaarse regering aan alle inwoners ouder dan achttien jaar is gestuurd. "We zijn gechoqueerd over de inleidende boodschap van de eerste minister, die een link suggereert tussen migratie en terroristische aanslagen, met inbegrip van de aanslag van begin januari in Parijs", zei een woordvoerder van het Hoog Commissariaat tijdens een briefing in Genève. Volgens het Hoog Commissariaat geeft premier Viktor Orban in zijn boodschap ook te kennen dat de economische migranten "een nieuwe bedreiging" zijn voor Hongarije en dat het land moet beslissen hoe "zich te verdedigen tegen de illegale immigranten". "We willen de Hongaarse autoriteiten eraan herinneren dat ze vanuit het internationaal humanitair recht de plicht hebben om xenofobie en discriminatie te bestrijden", zei de woordvoerder. "Alle migranten, ongeacht hun wettelijk statuut, de manier waarop ze de grens bereikt hebben of hun afkomst, moeten van hun mensenrechten kunnen genieten, conform het internationaal recht." De Hongaarse populistische regering stuurde een vragenlijst naar de bevolking over de behandeling die clandestiene migranten in het land moeten krijgen. Hun aantal steeg sterk het voorbije jaar. "We zullen de mensen vragen of de illegale immigranten moeten opgepakt worden of dat we ze onmiddellijk het land moeten uitzetten", klonk het onder meer. In functie van de antwoorden zou de wetgeving aangepast worden, met respect voor het Europees recht. Orban gaf wel al aan dat hij de Europese regelgeving "idioot" vindt, wegens "te laks". (Belga/WB)