VN-baas waarschuwt voor 'complete militaire escalatie' in Syrië

13/04/18 om 18:42 - Bijgewerkt om 18:42

Bron: Belga

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres waarschuwt voor een 'totale militaire escalatie' in Syrië en roept de leden van de Veiligheidsraad op zich verantwoordelijk te gedragen.

VN-baas waarschuwt voor 'complete militaire escalatie' in Syrië

Antonio Guterres © REUTERS

De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overwegen militaire repercussies tegen Syrië nadat zaterdag tientallen mensen om het leven kwamen in het stadje Douma. Volgens twee ngo's werden daarbij chemische wapens gebruikt. Het Westen verdenkt Syrisch president Bashar al-Assad, bondgenoot Rusland noemt dat onzin.

VN-baas Antonio Guterres waarschuwde de VN-raad-leden vrijdag tijdens een ontmoeting op vraag van Rusland voor een escalatie van het conflict en vraagt dat ze zich 'verantwoordelijk gedragen in deze gevaarlijke omstandigheden'.

'Al acht lange jaren lang lijdt de Syrische bevolking. Ik val in herhaling, maar er is geen militare oplossing voor dit conflict'.

Amerikaans VN-ambassadeur Nikki Haley herhaalde het Amerikaanse voornemen om te reageren. 'Op een bepaald moment moet je iets doen. Je moet zeggen dat het genoeg is.'

Ze trekt vrijdag nog van New York naar het Witte Huis in Washington voor overleg over de situatie, zei ze.

Volgens haar heeft Assad al zeker vijftig keer chemische wapens ingezet sinds het begin van de burgeroorlog in zijn land.

De Russische VN-ambassadeur Vasilly Nebenzja beschuldigde de Amerikanen er dan weer van een beleid te onderhouden 'om terreur te ontketenen in Syrië'. 'Het Westen is alleen maar geïnteresseerd in het omverwerpen van de Syrische regering.'

De Fransen blijven er intussen bij dat een reactie tegen Syrië nodig is. De 'chemische escalatie' moet gestopt worden, zei VN-ambassadeur François Delattre vrijdag. 'De Verenigde Naties kunnen niet toestaan dat een land de Veiligheidsraad en het internationaal recht zo met de voeten treedt.' Frankrijk zal 'zijn verantwoordelijkheid nemen', klonk het.

Onze partners