VK: asielzoekers die Kanaal oversteken, kunnen naar Rwanda gestuurd worden

Priti Patel en Boris Johnson © belga

Asielzoekers die het Kanaal oversteken zullen naar Rwanda kunnen worden gebracht voor de behandeling van hun asielaanvraag.

Dat blijkt uit nieuwe migratieplannen die de Britse regering donderdag zal presenteren en waarover de Britse pers bericht.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zou donderdag tijdens een bezoek aan het Afrikaanse land het akkoord ondertekenen. Rwanda zou 120 miljoen Britse pond (144 miljoen euro) ontvangen voor een proefproject waarbij asielzoekers naar het Afrikaanse land worden overgevlogen terwijl hun aanvragen ‘offshore’ beoordeeld worden. Er zouden, schrijft The Times, alleen mannelijke asielzoekers voor een transfer naar Rwanda in aanmerking komen.

Het voornemen stuit op protest bij vluchtelingenorganisaties, die menen dat deze ‘wrede en gemene beslissing’ de problemen op het Kanaal niet zal oplossen en “tot meer menselijk lijden en chaos” zal leiden. ‘Waar offshoring is ingevoerd, blijkt dat dit leidt tot diep menselijk lijden, en de rekening voor de belastingbetaler zal waarschijnlijk groot zijn’, zei uitvoerend directeur Zoe Abrams van het Britse Rode Kruis.

‘Verachtelijke mensensmokkelaars’

Asielzoekers die in het Verenigd Koninkrijk blijven tijdens de behandeling van hun aanvraag zouden volgens de nieuwe plannen gehuisvest kunnen worden in strengere opvangcentra. Een eerste centrum zou de deuren openen in Linton-on-Ouse nabij de stad York. Tegelijkertijd zou de Britse regering jaarlijks duizenden mensen via veilige routes willen hervestigen in het VK.

Premier Boris Johnson houdt donderdag een toespraak om het plan toe te lichten. Hij zal bepleiten dat er actie moet ondernomen worden om ‘de verachtelijke mensensmokkelaars’ te bestrijden die de zee in een ‘kerkhof’ veranderen.

‘Ons mededogen om mensen te helpen mag dan oneindig zijn’, zal Johnson volgens The Guardian vandaag zeggen, ‘maar ons vermogen om mensen te helpen is dat niet. Het Britse volk stemde er meermaals voor om de grenzen te controleren. Niet om ze te sluiten, maar om ze te controleren’.

Volgens Johnson zouden binnen enkele weken tot duizend mensen per dag de gevaarlijkse oversteek kunnen wagen. Woensdag arriveerden ongeveer 600 mensen in het VK.

Partner Content