Virginia Raggi, een 37-jarige advocate, vernederde in de tweede ronde haar tegenstander Roberto Giachetti van de centrumlinkse Partito Democratico (PD) van premier Matteo Renzi, met respectievelijk 67,15 en 32,85 procent van de stemmen. Giachetti heeft zijn nederlaag al toegegeven. In de eerste ronde had Raggi 35 procent van de stemmen kregen, tegenover 24 procent voor Giachetti. 'Ik zal een burgemeester zijn voor alle Romeinen,' zei Raggi zelf. 'Ik wil de legaliteit en de transparantie van de instellingen van de stad herstellen na twintig jaar slecht bestuur.'

Test

Volgens exitpolls wint de Vijfsterrenbeweging ook verrassend in Turijn, terwijl de PD-kandidaat volgens sommige peilingen zou winnen in Milaan, de economische hoofdstad van het land. In Bologna, een historisch bolwerk van links, zou PD de burgemeesterssjerp eveneens behouden, terwijl de partij niet eens in de tweede ronde belandde in Napels, waar uittredend burgemeester Luigi de Magistris, een atypische linkse kandidaat en een grote vijand van premier Renzi, met een ruime voorsprong werd herkozen.

Beppe Grillo, Reuters
Beppe Grillo © Reuters

De verkiezingen werden beschouwd als een belangrijke test voor de PD van premier Renzi en zijn ook een opsteker voor de MS5 van komiek Beppe Grillo naar de parlementsverkiezingen van 2018 toe.

De M5S staat bekend om haar eurosceptische en tegen de traditionele partijen gerichte discours. (KVDA)

Virginia Raggi, een 37-jarige advocate, vernederde in de tweede ronde haar tegenstander Roberto Giachetti van de centrumlinkse Partito Democratico (PD) van premier Matteo Renzi, met respectievelijk 67,15 en 32,85 procent van de stemmen. Giachetti heeft zijn nederlaag al toegegeven. In de eerste ronde had Raggi 35 procent van de stemmen kregen, tegenover 24 procent voor Giachetti. 'Ik zal een burgemeester zijn voor alle Romeinen,' zei Raggi zelf. 'Ik wil de legaliteit en de transparantie van de instellingen van de stad herstellen na twintig jaar slecht bestuur.'Volgens exitpolls wint de Vijfsterrenbeweging ook verrassend in Turijn, terwijl de PD-kandidaat volgens sommige peilingen zou winnen in Milaan, de economische hoofdstad van het land. In Bologna, een historisch bolwerk van links, zou PD de burgemeesterssjerp eveneens behouden, terwijl de partij niet eens in de tweede ronde belandde in Napels, waar uittredend burgemeester Luigi de Magistris, een atypische linkse kandidaat en een grote vijand van premier Renzi, met een ruime voorsprong werd herkozen.De verkiezingen werden beschouwd als een belangrijke test voor de PD van premier Renzi en zijn ook een opsteker voor de MS5 van komiek Beppe Grillo naar de parlementsverkiezingen van 2018 toe. De M5S staat bekend om haar eurosceptische en tegen de traditionele partijen gerichte discours. (KVDA)