Binnen de Schengenzone zijn de controles aan de nationale grenzen opgeheven, maar in volle vluchtelingencrisis besloten verscheidene lidstaten vorig jaar terug te grijpen naar grenscontroles.

Op 12 mei stemde de EU ermee in dat vijf Schengenlanden voor maximaal zes maanden konden verlengen, wegens 'uitzonderlijke omstandigheden'. Zowel Berlijn, Wenen als Kopenhagen hadden gevraagd om ook tot na 12 november grenscontroles toe te laten. Verschillende EU-lidstaten uitten kritiek op die vraag omdat in hun ogen de migratiedruk was afgenomen.

De maatregelen die in het kader van deze verlenging genomen werden moeten 'gericht en beperkt zijn in bereik, frequentie, plaats en tijd, en tot wat strikt noodzakelijk is'. 'Ons uiteindelijk doel is om zo snel mogelijk terug te keren naar Schengen', zegt de Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak.

Eind oktober had ook al de Europese Commissie de gevraagde verlenging toegestaan.

(Belga/SK)

Binnen de Schengenzone zijn de controles aan de nationale grenzen opgeheven, maar in volle vluchtelingencrisis besloten verscheidene lidstaten vorig jaar terug te grijpen naar grenscontroles.Op 12 mei stemde de EU ermee in dat vijf Schengenlanden voor maximaal zes maanden konden verlengen, wegens 'uitzonderlijke omstandigheden'. Zowel Berlijn, Wenen als Kopenhagen hadden gevraagd om ook tot na 12 november grenscontroles toe te laten. Verschillende EU-lidstaten uitten kritiek op die vraag omdat in hun ogen de migratiedruk was afgenomen.De maatregelen die in het kader van deze verlenging genomen werden moeten 'gericht en beperkt zijn in bereik, frequentie, plaats en tijd, en tot wat strikt noodzakelijk is'. 'Ons uiteindelijk doel is om zo snel mogelijk terug te keren naar Schengen', zegt de Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak.Eind oktober had ook al de Europese Commissie de gevraagde verlenging toegestaan.(Belga/SK)