Vijf mensensmokkelaars opgepakt na scheepsramp in Middellandse Zee

07/08/15 om 20:59 - Bijgewerkt om 20:59

De Italiaanse politie heeft in Palermo op Sicilië vijf mensensmokkelaars aangehouden. Ze hielden zich schuil onder de migranten die de schipbreuk van afgelopen woensdag voor de kust van Libië overleefden. Tweehonderd mensen, onder wie vele kinderen, zijn bij de scheepsramp omgekomen.

Vijf mensensmokkelaars opgepakt na scheepsramp in Middellandse Zee

© Belga Image

Vijf mensensmokkelaars opgepakt na scheepsramp in Middellandse Zee

© Belga Image

De vijf mensensmokkelaars zijn twee Algerijnen, twee Libiërs en een Tunesiër. Ze zijn tussen de 21 en 24 jaar oud. De politie heeft hun foto's vrijgegeven.

'Messen en stokken'

Volgens de getuigenissen van enkele mensen van de 360 die de schipbreuk overleefden was een van de mensensmokkelaars de stuurman van het schip en twee anderen assisteerden hem. Nog twee anderen moesten ervoor zorgen dat de passagiers aan boord muisstil bleven. Die laatsten zorgden er ook met messen en stokken voor dat de Afrikaanse passagiers van de brug van het schip vandaan bleven.

Volgens de getuigenissen zouden de vijf 650 personen aan boord genomen hebben tegen betaling van 1.200 à 1.800 dollar (1.100 tot 1.650 euro) elk voor de overtocht naar Europa. Wie een reddingsvest wilde, moest nog eens 23 à 46 euro betalen.

Nog volgens de getuigenissen kregen groepen mensen een andere behandeling volgens hun herkomst. Afrikanen kregen een merkteken met een mes op hun hoofd als ze iets verkeerds deden, de Arabieren werden met riemen en gordels geslagen. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners