Dat heeft de Japanse regering gezegd na onderzoek van de beelden. De video, die gepost werd op het internet, toont de Japanner Kenji Goto Jogo, in een oranje pak gehuld. Hij houdt een foto van zijn medegegijzelde Haruna Yukawa omhoog. Op het niet bewegend beeld zegt een stem in het Engels dat die laatste is gedood. IS eist tegelijkertijd de vrijlating van de islamistische Sajida al-Rishawi die in Jordanië gevangen zit, in ruil voor de invrijheidstelling van journalist Jogo.

De Japanse regeringsleider Shinzo Abe verklaarde zondag dat de opname een "hoge geloofwaardigheid" heeft. "We hebben de beelden zorgvuldig bestudeerd en het onderzoek gaat verder, maar we kunnen helaas slechts besluiten" dat ze echt zijn, klonk het tijdens een televisietoespraak.

Daad van terrorisme

De Japanse autoriteiten hadden eerder aangekondigd de video, die een ander formaat heeft dan de clips die IS eerder heeft gepost, te verifiëren. Abe betuigde voorts zijn innige deelneming aan de familie van de vermoorde gijzelaar en eiste andermaal de onmiddellijke vrijlating van de tweede gijzelaar. De premier veroordeelde in krachtige bewoordingen de "daad van terrorisme" en beloofde dit "aan de zijde van de internationale gemeenschap te blijven bekampen".

De Amerikaanse president Barack Obama verzekerde dat zijn land zich achter zijn Japanse "bondgenoot" blijft scharen om "deze moordenaars voor de rechter te brengen en acties te ondernemen om IS te verzwakken en uiteindelijk te elimineren". De Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande spraken in hun veroordeling van een "barbaarse daad". (Belga/TE)

Dat heeft de Japanse regering gezegd na onderzoek van de beelden. De video, die gepost werd op het internet, toont de Japanner Kenji Goto Jogo, in een oranje pak gehuld. Hij houdt een foto van zijn medegegijzelde Haruna Yukawa omhoog. Op het niet bewegend beeld zegt een stem in het Engels dat die laatste is gedood. IS eist tegelijkertijd de vrijlating van de islamistische Sajida al-Rishawi die in Jordanië gevangen zit, in ruil voor de invrijheidstelling van journalist Jogo. De Japanse regeringsleider Shinzo Abe verklaarde zondag dat de opname een "hoge geloofwaardigheid" heeft. "We hebben de beelden zorgvuldig bestudeerd en het onderzoek gaat verder, maar we kunnen helaas slechts besluiten" dat ze echt zijn, klonk het tijdens een televisietoespraak. De Japanse autoriteiten hadden eerder aangekondigd de video, die een ander formaat heeft dan de clips die IS eerder heeft gepost, te verifiëren. Abe betuigde voorts zijn innige deelneming aan de familie van de vermoorde gijzelaar en eiste andermaal de onmiddellijke vrijlating van de tweede gijzelaar. De premier veroordeelde in krachtige bewoordingen de "daad van terrorisme" en beloofde dit "aan de zijde van de internationale gemeenschap te blijven bekampen". De Amerikaanse president Barack Obama verzekerde dat zijn land zich achter zijn Japanse "bondgenoot" blijft scharen om "deze moordenaars voor de rechter te brengen en acties te ondernemen om IS te verzwakken en uiteindelijk te elimineren". De Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande spraken in hun veroordeling van een "barbaarse daad". (Belga/TE)