Barack Obama legde 7 jaar geleden de eed af als 44e president van de Verenigde Staten van Amerika. Dit jaar eindigt zijn mandaat, na twee ambtstermijnen. Om verschillende verwezenlijkingen kan Obama aangevinkt worden als een historische president - denk aan Obamacare of de herstelde diplomatieke banden met Cuba.

Verschillende andere politieke dossiers bewijzen dat ook de man die over de hele wereld veel mensen in vervoering bracht met zijn boodschap over change we can believe in, op limieten botste: de kloof tussen arm en rijk is niet gedicht, racisme is nog steeds een probleem in de VS en de wapenwetten blijven - voorlopig - even liberaal.

Wat wel buiten kijf staat is dat Obama een van de grootste retorische talenten is van zijn generatie, en misschien zelfs ruimer dan dat. Vandaar, bij de zevende verjaardag van zijn eerste eedaflegging: een - allesbehalve volledig - overzicht in 9 prikkelende, grappige of ontroerende fragmenten uit zijn speeches.

Video: Stephany van Cranenbroek

Barack Obama legde 7 jaar geleden de eed af als 44e president van de Verenigde Staten van Amerika. Dit jaar eindigt zijn mandaat, na twee ambtstermijnen. Om verschillende verwezenlijkingen kan Obama aangevinkt worden als een historische president - denk aan Obamacare of de herstelde diplomatieke banden met Cuba. Verschillende andere politieke dossiers bewijzen dat ook de man die over de hele wereld veel mensen in vervoering bracht met zijn boodschap over change we can believe in, op limieten botste: de kloof tussen arm en rijk is niet gedicht, racisme is nog steeds een probleem in de VS en de wapenwetten blijven - voorlopig - even liberaal.Wat wel buiten kijf staat is dat Obama een van de grootste retorische talenten is van zijn generatie, en misschien zelfs ruimer dan dat. Vandaar, bij de zevende verjaardag van zijn eerste eedaflegging: een - allesbehalve volledig - overzicht in 9 prikkelende, grappige of ontroerende fragmenten uit zijn speeches. Video: Stephany van Cranenbroek