De Palestijnse organisaties Hamas en Fatah hebben zich in het de Egyptische stad Caïro verzoend met een akkoord rond het bestuur van de Gazastrook. Details zijn er nog niet, maar dat er een akkoord werd gesloten is wel bevestigd door het politbureau van Hamas.

Hamas en Fatah vormen de grootste Palestijnse partijen. Na een bloedige broederstrijd in 2007 werd Hamas alleenheerser in de Gazastrook. Fatah is de partij van president Mahmoed Abbas, die met de Palestijnse Autoriteit de Westelijke Jordaanoever bestuurt. Bedoeling is om het bestuur over de Gazastrook weer aan de Palestijnse Autoriteit over te dragen.

In september had Hamas aangekondigd de regering van Abbas uit te nodigen om naar de Gazastrook te komen en 'hun opgaven er onmiddellijk over te nemen.'De gesprekken in Caïro gingen over de concrete details van de toenadering tussen beide rivalen. De onderhandelingen over de moeilijkste vraagstukken, zoals de controle over de veiligheid in de Gazastrook en het lot van de 25.000 mannen in de gewapende tak van Hamas, riskeren te worden uitgesteld.

Na Fatah is Hamas de grootste Palestijnse groep. De Verenigde Staten en EU beschouwen Hamas als een terroristische organisatie. De regering van Abbas is dan weer internationaal erkend.

De Palestijnse organisaties Hamas en Fatah hebben zich in het de Egyptische stad Caïro verzoend met een akkoord rond het bestuur van de Gazastrook. Details zijn er nog niet, maar dat er een akkoord werd gesloten is wel bevestigd door het politbureau van Hamas. Hamas en Fatah vormen de grootste Palestijnse partijen. Na een bloedige broederstrijd in 2007 werd Hamas alleenheerser in de Gazastrook. Fatah is de partij van president Mahmoed Abbas, die met de Palestijnse Autoriteit de Westelijke Jordaanoever bestuurt. Bedoeling is om het bestuur over de Gazastrook weer aan de Palestijnse Autoriteit over te dragen.In september had Hamas aangekondigd de regering van Abbas uit te nodigen om naar de Gazastrook te komen en 'hun opgaven er onmiddellijk over te nemen.'De gesprekken in Caïro gingen over de concrete details van de toenadering tussen beide rivalen. De onderhandelingen over de moeilijkste vraagstukken, zoals de controle over de veiligheid in de Gazastrook en het lot van de 25.000 mannen in de gewapende tak van Hamas, riskeren te worden uitgesteld.Na Fatah is Hamas de grootste Palestijnse groep. De Verenigde Staten en EU beschouwen Hamas als een terroristische organisatie. De regering van Abbas is dan weer internationaal erkend.