Het aantal vluchtelingen dat Syrië naar Libanon is ontvlucht, heeft de kaap van 1 miljoen overschreden, een "sombere, verwoestende mijlpaal, verergerd door snel uitgeputte voorraden en een gastgemeenschap die tot op een breekpunt is gebracht". Dat maakte het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) bekend.

UNHCR stelt dat het aantal Syrische vluchtelingen intussen is aangegroeid tot een kwart van de Libanese bevolking. De helft van hen zijn kinderen. "De instroom van een miljoen vluchtelingen is enorm in ieder land. Voor Libanon, een klein land geteisterd door interne problemen, is de impact onthutsend", aldus VN-Vluchtelingencommissaris Antonio Guterres.

"De Libanese bevolking heeft opvallende vrijgevigheid getoond, maar kan met moeite het hoofd bieden. Libanon ontvangt de grootste concentratie van vluchtelingen in de recente geschiedenis. We kunnen het land deze last niet alleen laten torsen."

Economische klappen

De instroom van de vluchtelingen versnelt, aldus nog UNHCR. In april 2012 waren er 18.000 Syrische vluchtelingen in het land, in april 2013 waren dat er 356.000 "en nu, april dit jaar, 1 miljoen". "Iedere dag registeren UNHCR-medewerkers 2.500 nieuwe vluchtelingen", klinkt het nog.

De gevolgen voor het land zijn duidelijk. Libanon kreeg economische klappen door de crisis in Syrië, zoals een daling in de handel, toerisme en investeringen. Daarnaast namen de openbare uitgaven toe. Openbare diensten kunnen met moeite aan de vraag voldoen. Volgens de Wereldbank kostte de Syrische crisis Libanon 2,5 miljard dollar in verloren economische activiteit vorig jaar en zal ze tegen eind dit jaar 170.000 Libanezen in armoede storten. (Belga/AVE)

Het aantal vluchtelingen dat Syrië naar Libanon is ontvlucht, heeft de kaap van 1 miljoen overschreden, een "sombere, verwoestende mijlpaal, verergerd door snel uitgeputte voorraden en een gastgemeenschap die tot op een breekpunt is gebracht". Dat maakte het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) bekend.UNHCR stelt dat het aantal Syrische vluchtelingen intussen is aangegroeid tot een kwart van de Libanese bevolking. De helft van hen zijn kinderen. "De instroom van een miljoen vluchtelingen is enorm in ieder land. Voor Libanon, een klein land geteisterd door interne problemen, is de impact onthutsend", aldus VN-Vluchtelingencommissaris Antonio Guterres. "De Libanese bevolking heeft opvallende vrijgevigheid getoond, maar kan met moeite het hoofd bieden. Libanon ontvangt de grootste concentratie van vluchtelingen in de recente geschiedenis. We kunnen het land deze last niet alleen laten torsen." Economische klappen De instroom van de vluchtelingen versnelt, aldus nog UNHCR. In april 2012 waren er 18.000 Syrische vluchtelingen in het land, in april 2013 waren dat er 356.000 "en nu, april dit jaar, 1 miljoen". "Iedere dag registeren UNHCR-medewerkers 2.500 nieuwe vluchtelingen", klinkt het nog. De gevolgen voor het land zijn duidelijk. Libanon kreeg economische klappen door de crisis in Syrië, zoals een daling in de handel, toerisme en investeringen. Daarnaast namen de openbare uitgaven toe. Openbare diensten kunnen met moeite aan de vraag voldoen. Volgens de Wereldbank kostte de Syrische crisis Libanon 2,5 miljard dollar in verloren economische activiteit vorig jaar en zal ze tegen eind dit jaar 170.000 Libanezen in armoede storten. (Belga/AVE)