Huh? Die poging van president Trump en leider van de Republikeinen Paul Ryan om Obamacare te vervangen was toch mislukt?

In maart hadden Trump en Ryan (het brein achter de wet) inderdaad al eens geprobeerd de AHCA goedgekeurd te krijgen door het Congres, waarvan beide huizen in handen zijn van de Republikeinen. Ryan, de meerderheidsleider in het Huis, moest ten op laatste moment besluiten de wet niet in stemming te brengen omdat er niet genoeg voor-stemmen waren. Een groep van zeer conservatieve Republikeinen vond de wet niet ver genoeg gaan en had gezegd tegen te stemmen. De afgelopen maand is er binnen de Republikeinse top ...

In maart hadden Trump en Ryan (het brein achter de wet) inderdaad al eens geprobeerd de AHCA goedgekeurd te krijgen door het Congres, waarvan beide huizen in handen zijn van de Republikeinen. Ryan, de meerderheidsleider in het Huis, moest ten op laatste moment besluiten de wet niet in stemming te brengen omdat er niet genoeg voor-stemmen waren. Een groep van zeer conservatieve Republikeinen vond de wet niet ver genoeg gaan en had gezegd tegen te stemmen. De afgelopen maand is er binnen de Republikeinse top overleg gevoerd, waarna de wet werd aangepast en afgelopen donderdag opnieuw op de stemagenda werd gezet. Dit keer werd er wel gestemd en werd de wet aangenomen, met slechts 1 stem verschil. Dat is een heel ingewikkeld verhaal, maar de belangrijkste verschillen met de Affordable Care Act (oftewel Obamacare), zijn dit:De eerdere versie van AHCA werd doorgerekend door het begrotingsbureau van het Congres. Die kwam tot de conclusie dat 24 miljoen Amerikanen in de komende jaren hun zorgverzekering zouden verliezen. De nieuwe versie is nog niet doorgerekend, maar het is waarschijnlijk dat het aantal mensen dat met lege handen zou komen te staan hetzelfde blijft of groter wordt. Nee. Het aangepaste voorstel voor AHCA is donderdag aangenomen in het Huis van Afgevaardigden. De wet moet nu aangenomen worden door de Senaat. Volgens experts zou dat nog lastig kunnen worden. De Republikeinen hebben een krappe meerderheid (52) en de AHCA is een onpopulaire wet. Tegelijkertijd is het vervangen van Obamacare al jaren een stokpaardje van de Republikeinen. De Democraten zullen hun uiterste best doen het wetsvoorstel in de Senaat te blokkeren. Ondertussen roepen ze Amerikanen op hun vertegenwoordigers in de staten duidelijk te maken dat ze de wet niet willen, in de hoop dat enkele senatoren hun stem daardoor zullen veranderen. Daarnaast zijn de Democraten al druk met 2018 bezig. Ze richten zich op kiesdistricten waar in 2018 nieuwe vertegenwoordigers gekozen moeten worden voor het Congres. Republikeinen die dan hun zetel moeten verdedigen en nu voor het zeer onpopulaire AHCA stemmen, worden de prooi van sterke Democratische uitdagers. Op die manier hopen Democraten de meerderheid in het Huis en de Senaat terug te krijgen.Dat het debat rondom gezondheidszorg veel losmaakt, blijkt wel uit het feit dat de Democratische partij afgelopen week een recordbedrag aan donaties binnenkreeg.Volgens Vox gaat het om zo'n 4 miljoen aan Democratische kandidaten alleen. Daarnaast hebben Democratische actiegroepen nog tonnen aan geld binnengehaald.