Vervanger Obamacare aangenomen in Huis van Afgevaardigden

Speaker Paul Ryan. © REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Donderdag nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een wet aan die Obamacare moet vervangen. Vijf vragen over de American Health Care Act (AHCA).

Huh? Die poging van president Trump en leider van de Republikeinen Paul Ryan om Obamacare te vervangen was toch mislukt?

In maart hadden Trump en Ryan (het brein achter de wet) inderdaad al eens geprobeerd de AHCA goedgekeurd te krijgen door het Congres, waarvan beide huizen in handen zijn van de Republikeinen. Ryan, de meerderheidsleider in het Huis, moest ten op laatste moment besluiten de wet niet in stemming te brengen omdat er niet genoeg voor-stemmen waren. Een groep van zeer conservatieve Republikeinen vond de wet niet ver genoeg gaan en had gezegd tegen te stemmen. De afgelopen maand is er binnen de Republikeinse top overleg gevoerd, waarna de wet werd aangepast en afgelopen donderdag opnieuw op de stemagenda werd gezet. Dit keer werd er wel gestemd en werd de wet aangenomen, met slechts 1 stem verschil.

Wat houdt deze AHCA, of Trumpcare, precies in?

Dat is een heel ingewikkeld verhaal, maar de belangrijkste verschillen met de Affordable Care Act (oftewel Obamacare), zijn dit:

  • Individueel mandaat vervalt: Obamacare maakte het voor iedereen verplicht een zorgverzekering te hebben, anders zou je een boete krijgen. Dit mandaat komt te vervallen met de nieuwe wet. In plaats daarvan moeten mensen die een tijd niet verzekerd zijn geweest, een hogere premie betalen.
  • Essentiele vergoedingen vervallen: Obamacare maakte het verzekeraars verplicht een aantal zaken altijd te vergoeden, waaronder kosten verbonden aan zwangerschap en voor nieuwe moeders, geestelijke gezondheidszorg, en ziekenhuisopname. Onder Trumpcare kunnen staten ervoor kiezen die verplichting los te laten.
  • Bestaande aandoeningen: De nieuwe wet maakt het staten mogelijk de eis dat verzekeraars bestaande aandoeningen (bijvoorbeeld chronische ziekten als diabetes of asthma) vergoeden te laten vallen, of hogere premies te rekenen voor mensen met bestaande aandoeningen.
  • Medicaid-uitbreiding vervalt: Medicaid is een federaal programma dat de Amerikanen met de laagste inkomens een zorgverzekering verschaft. Onder Obamacare werd Medicaid uitgebreid zodat mensen die tot 133 procent van de armoedegrens verdienden (ruim 15.000 voor een individu en 32.000 dollar per jaar voor een stel) er ook aanspraak op konden maken. Onder Trumpcare wordt die uitbreiding van 2020 stopgezet.
  • Staten meer macht: Medicaid wordt door de staten en de federale overheid samen gefinancierd. Onder Obamacare krijgen de staten per Medicaid-ontvanger in hun staat uitgekeerd. Onder Trumpcare kunnen ze er ook voor kiezen een lumpsum bedrag uitgekeerd te krijgen. Daarmee krijgen ze meer macht zelf te bepalen wie wel en niet in aanmerking komt voor het programma, en welke vergoedingen ze wel of niet bidden binnen Medicaid.
  • Rijken betalen minder: Obamacare gaf de rijkste Amerikanen een extra premie voor de gezondheidszorg om uitbreiding van aanbod onder de armsten mogelijk te maken. Onder Trumpcare worden die extra premier gestopt, wat neerkomt op zo’n 883 miljard dollar.

Wat betekent dit voorstel voor mensen die met Obamacare eindelijk een zorgverzekering kregen?

De eerdere versie van AHCA werd doorgerekend door het begrotingsbureau van het Congres. Die kwam tot de conclusie dat 24 miljoen Amerikanen in de komende jaren hun zorgverzekering zouden verliezen. De nieuwe versie is nog niet doorgerekend, maar het is waarschijnlijk dat het aantal mensen dat met lege handen zou komen te staan hetzelfde blijft of groter wordt.

Betekent dit dat Trumpcare nu een feit is?

Nee. Het aangepaste voorstel voor AHCA is donderdag aangenomen in het Huis van Afgevaardigden. De wet moet nu aangenomen worden door de Senaat. Volgens experts zou dat nog lastig kunnen worden. De Republikeinen hebben een krappe meerderheid (52) en de AHCA is een onpopulaire wet. Tegelijkertijd is het vervangen van Obamacare al jaren een stokpaardje van de Republikeinen.

Was is het strijdplan van de Democraten?

De Democraten zullen hun uiterste best doen het wetsvoorstel in de Senaat te blokkeren. Ondertussen roepen ze Amerikanen op hun vertegenwoordigers in de staten duidelijk te maken dat ze de wet niet willen, in de hoop dat enkele senatoren hun stem daardoor zullen veranderen.

Daarnaast zijn de Democraten al druk met 2018 bezig. Ze richten zich op kiesdistricten waar in 2018 nieuwe vertegenwoordigers gekozen moeten worden voor het Congres. Republikeinen die dan hun zetel moeten verdedigen en nu voor het zeer onpopulaire AHCA stemmen, worden de prooi van sterke Democratische uitdagers. Op die manier hopen Democraten de meerderheid in het Huis en de Senaat terug te krijgen.

Dat het debat rondom gezondheidszorg veel losmaakt, blijkt wel uit het feit dat de Democratische partij afgelopen week een recordbedrag aan donaties binnenkreeg.Volgens Vox gaat het om zo’n 4 miljoen aan Democratische kandidaten alleen. Daarnaast hebben Democratische actiegroepen nog tonnen aan geld binnengehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content