In het Amerikaanse stadje Nelson, in de zuidelijke staat Georgia, keurde de gemeenteraad unaniem de Family Protection Ordinance goed. De verordening verplicht ieder gezin een wapen te bezitten, met uitzondering van al wie daar bezwaar tegen heeft.

De initiatiefnemers zien het voorstel als een manier om noodsituaties in de stad beter op te vangen en het algemeen welzijn van de inwoners te beschermen. 'Ik beschouw dit als een veiligheidsbord voor onze stad', zegt gemeenteraadslid Duane Cronic aan The Huffington Post. 'Het moet potentiële criminelen afschrikken.'

De kans dat de Family Protection Ordinance zal worden toegepast, lijkt echter klein. De nieuwe regel voorziet geen straf voor overtreders.

Vooral een statement
De Family Protection Ordinance lijkt dus vooral een statement te zijn. Ze komt er ook op een moment dat de Amerikaanse president Barack Obama en een toenemend aantal (vooral Democratische) politici pleiten voor meer regulering. Dat is het gevolg van de schietpartij in Newtown (Connecticut) eind vorig jaar. Toen maakte de 20-jarige Adam Lanza 26 dodelijke slachtoffers in een lagere school. Hij gebruikte daarvoor een legaal gekocht semi-automatisch wapen, wat de vraag deed rijzen naar een eventuele verstrenging van de regels voor dergelijke wapens. Met de verordening lijkt het lokale bestuur te willen anticiperen op een eventuele federale regulering.

Het is niet de eerste keer sinds de tragedie in Newtown dat vergelijkbare wetgeving her en der in de VS op tafel ligt. Zo keurde het stadsbestuur van Spring City (Utah) eerder dit jaar een verordening goed die wapendracht aanraadde aan haar inwoners. In Oklahoma werd een voorstel weggestemd dat de schooldistricten in de staat de keuze liet om leerkrachten wapens te laten dragen. In vijf staten - Colorado, Mississippi, Oregon, Utah en Wisconsin - is het dan weer wel toegelaten om verborgen wapens te dragen op universiteitscampussen.

Bad guy vs good guyWapenbezit is een erg omstreden onderwerp in de Verenigde Staten. Voorstanders beroepen zich op het Tweede Amendement van de Grondwet om hun recht op wapendracht te verdedigen. Bovendien is niet iedereen ervan overtuigd dat wapens de boosdoener zijn. Zo pleitte woordvoerder Wayne LaPierre van de wapenlobby National Rifle Association na het drama in Sandy Hook voor nog meer wapens op school. 'Het enige dat een bad guy met een wapen kan stoppen, is een good guy met een wapen', aldus LaPierre.

De nieuwe verordening in Nelson bevat een uitzondering: mensen met een strafblad of met psychische problemen zijn ervan vrijgesteld. (JDW)

In het Amerikaanse stadje Nelson, in de zuidelijke staat Georgia, keurde de gemeenteraad unaniem de Family Protection Ordinance goed. De verordening verplicht ieder gezin een wapen te bezitten, met uitzondering van al wie daar bezwaar tegen heeft. De initiatiefnemers zien het voorstel als een manier om noodsituaties in de stad beter op te vangen en het algemeen welzijn van de inwoners te beschermen. 'Ik beschouw dit als een veiligheidsbord voor onze stad', zegt gemeenteraadslid Duane Cronic aan The Huffington Post. 'Het moet potentiële criminelen afschrikken.' De kans dat de Family Protection Ordinance zal worden toegepast, lijkt echter klein. De nieuwe regel voorziet geen straf voor overtreders.Vooral een statement De Family Protection Ordinance lijkt dus vooral een statement te zijn. Ze komt er ook op een moment dat de Amerikaanse president Barack Obama en een toenemend aantal (vooral Democratische) politici pleiten voor meer regulering. Dat is het gevolg van de schietpartij in Newtown (Connecticut) eind vorig jaar. Toen maakte de 20-jarige Adam Lanza 26 dodelijke slachtoffers in een lagere school. Hij gebruikte daarvoor een legaal gekocht semi-automatisch wapen, wat de vraag deed rijzen naar een eventuele verstrenging van de regels voor dergelijke wapens. Met de verordening lijkt het lokale bestuur te willen anticiperen op een eventuele federale regulering. Het is niet de eerste keer sinds de tragedie in Newtown dat vergelijkbare wetgeving her en der in de VS op tafel ligt. Zo keurde het stadsbestuur van Spring City (Utah) eerder dit jaar een verordening goed die wapendracht aanraadde aan haar inwoners. In Oklahoma werd een voorstel weggestemd dat de schooldistricten in de staat de keuze liet om leerkrachten wapens te laten dragen. In vijf staten - Colorado, Mississippi, Oregon, Utah en Wisconsin - is het dan weer wel toegelaten om verborgen wapens te dragen op universiteitscampussen. Bad guy vs good guyWapenbezit is een erg omstreden onderwerp in de Verenigde Staten. Voorstanders beroepen zich op het Tweede Amendement van de Grondwet om hun recht op wapendracht te verdedigen. Bovendien is niet iedereen ervan overtuigd dat wapens de boosdoener zijn. Zo pleitte woordvoerder Wayne LaPierre van de wapenlobby National Rifle Association na het drama in Sandy Hook voor nog meer wapens op school. 'Het enige dat een bad guy met een wapen kan stoppen, is een good guy met een wapen', aldus LaPierre. De nieuwe verordening in Nelson bevat een uitzondering: mensen met een strafblad of met psychische problemen zijn ervan vrijgesteld. (JDW)