Veroordeelde fraudeur wil premier van Roemenië worden na parlementsverkiezingen

Liviu dragnea, leider van de socialistische Roemeense PSD-partij © REUTERS

De sociaaldemocraten van de PSD hebben zondag overtuigend de Roemense presidentsverkiezingen gewonnen. PSD-voorzitter Liviu Dragnea wil premier worden, maar is veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel na een fraudezaak.

De sociaaldemocraten van de PSD zijn de winnaars van de Roemeense parlementsverkiezingen, zo blijkt maandag nadat bijna alle stemmen zijn geteld. De partij van Liviu Dragnea haalde 46 procent van de stemmen. De centrumrechtse partij PNL van huidig premier Dacian Ciolos, werd met ongeveer 20 procent tweede. De verrassende derde is de nieuwe ecoliberale partij USR, goed voor ongeveer 8,5 procent. De Hongaarse partij UMDR behaalde ongeveer zes procent, net als de kleine liberale partij ALDE. Met ongeveer vijf procent belandt ook de centrumrechtse PMP van de vroegere president Traian Basescu in het parlement.

De PSD wil een coalitie met ALDE en Dragnea ambieert het premierschap. Dat laatste is niet evident, want Dragnea werd in 2012 veroordeeld voor twee jaar cel met uitstel omdat hij een referendum zou hebben vervalst. Van de 588 parlementsleden die in 2012, bij de vorige verkiezingen, werden verkozen, werden er zelfs 29 schuldig bevonden van criminele activiteiten. President Klaus Iohannis liet eerder al weten geen politici te zullen benoemen die met het gerecht in aanraking zijn gekomen.

Partner Content