Vermoedelijke moordenaar Brits parlementslid was een neonazi-aanhanger

De 41-jarige Jo Cox is donderdag bezweken aan steek- en schotwonden, nadat ze aangevallen werd in het Noord-Engelse Birstall. © Reuters

De vermoedelijke moordenaar van het Britse Labour-parlementslid Jo Cox (41) was een toegewijd aanhanger van een neonazibeweging uit de Verenigde Staten, zo heeft een burgerrechtenorganisatie gezegd.

Volgens het Southern Poverty Law Centre was de dader, die door de Britse media als Thomas Mair werd geïdentificeerd, al lange tijd aanhanger van het blanke nationalisme. Volgens archieven waarop het centrum de hand kon leggen, was Mari een toegewijd lid van de National Alliance, tientallen jaren de belangrijkste neonazibeweging in Amerika. Maire zou voor meer dan 620 dollar (550 euro) boeken hebben gekocht van de beweging, die onder meer opriep tot de oprichting van een exclusief blanke natie en tot de vernietiging van het Joodse volk.

De 41-jarige Jo Cox is donderdag bezweken aan steek- en schotwonden, nadat ze aangevallen werd in het Noord-Engelse Birstall. De politie pakte de vermoedelijke dader op, maar over zijn motieven is nog niets bekend. Volgens getuigen zou hij “Britain first” geroepen hebben, wat erop zou kunnen wijzen dat de man de pro-Europese standpunten van Cox niet deelde. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content