Verkoop van Amerikaanse wapens aan Oekraïne alsnog goedgekeurd

VS-president Donald Trump tijdens een evenement in Florida, 3 oktober 2019 © Reuters

De Verenigde Staten hebben donderdag dan toch de verkoop van wapens gevalideerd waarover was gesproken tijdens het controversiële telefoongesprek van president Donald Trump met zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelenksi. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Het State Departement heeft het Congres officieel ingelicht de intentie te hebben aan Kiev 150 raketten en tien raketwerpers van het type Javelin voor 39,2 miljoen dollar te verkopen.

Die wapens komen bovenop 210 Javelins en 37 raketwerpers die reeds in december 2017 aan Oekraïne zijn geleverd.

Volgens de transcriptie van het telefoongesprek van Trump met Zelenski op 25 juli heeft de nieuwe president van Oekraïne, dat erg afhankelijk is van Amerikaanse hulp, gezegd dat hij bijkomend Javelins wou kopen. Waarop de bewoner van het Witte Huis antwoordde: ‘Ik zou graag hebben dat u mij een dienst bewijst’.

Daarop heeft Trump het over het hacken van e-mails op de server van de Democratische Partij, wat aan de basis lag van het onderzoek naar een veronderstelde inmenging van Rusland in de verkiezingscampagne van 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content