Zondag trekken de Fransen naar de eerste ronde van de departementsverkiezingen. Ruim 4.000 departementsraadsleden worden in 98 departementsraden verkozen voor zes jaar. Uit een bevraging in opdracht van Europe 1 en Le Figaro blijkt nu dat de kiezers in drie haast even grote groepen onder te verdelen zijn. Dertig procent onder hen schaart zich achter een FN-kandidaat, 34 procent achter kandidaten uit een rechtse of centrumpartij en 33 procent achter een partij uit het linkerdeel van het politieke spectrum. Van die laatste groep zou slechts 19 procent op de Parti Socialiste (PS) stemmen, de partij die nu president François Hollande en de regering levert.

Het FN zou dus de stembusslag overheersen en zal mogelijk de meeste van zijn kandidaten naar de tweede ronde kunnen leiden, zondag over twee weken. De rivalen voor het Front National moeten bij de kandidaten van Nicolas Sarkozy's UMP en de centrumrechtse UDI worden gezocht. Die partijen vormen samen een alliantie. Vooral de ogenschijnlijk onbelangrijke groep van 5% kiezers die aangeven voor nog een andere rechtse partij te zullen stemmen, kan het verschil maken. Want als de score van het FN niet al te veel schommelt, kan een procentpunt meer of minder voor die selecte groep van rechtse partijen een tweede of eerste plaats betekenen voor de UMP-UDI.

Presidentsverkiezingen 2017

FN-voorzitster Marine Le Pen zei vanmorgen in de studio van radiozender France Bleu-France Info dat de beste stem tegen de PS een stem voor het FN is. Daarmee reageerde ze op de uitspraak van voormalig president Nicolas Sarkozy, vrijdag in hetzelfde programma: 'Een stem voor het FN, dat is een extra PS-verkozene.' Deze verkiezingen zijn dan ook een belangrijke politieke barometer voor de presidentsverkiezingen van 2017.

Politici moeten zich kandidaat stellen in binômes, dat zijn duo's van een man en een vrouw. Een duo dat meer dan de helft van de stemmen in zijn kanton behaalt en minstens een kwart van de ingeschreven kiezers vertegenwoordigt, is verkozen in de eerste ronde. De binômes die minstens een achtste van de kiezers achter zich kunnen scharen of de twee duo's die de meeste stemmen behalen in hun kanton, nemen deel aan de tweede ronde op zondag 29 maart. (NC)

Zondag trekken de Fransen naar de eerste ronde van de departementsverkiezingen. Ruim 4.000 departementsraadsleden worden in 98 departementsraden verkozen voor zes jaar. Uit een bevraging in opdracht van Europe 1 en Le Figaro blijkt nu dat de kiezers in drie haast even grote groepen onder te verdelen zijn. Dertig procent onder hen schaart zich achter een FN-kandidaat, 34 procent achter kandidaten uit een rechtse of centrumpartij en 33 procent achter een partij uit het linkerdeel van het politieke spectrum. Van die laatste groep zou slechts 19 procent op de Parti Socialiste (PS) stemmen, de partij die nu president François Hollande en de regering levert. Het FN zou dus de stembusslag overheersen en zal mogelijk de meeste van zijn kandidaten naar de tweede ronde kunnen leiden, zondag over twee weken. De rivalen voor het Front National moeten bij de kandidaten van Nicolas Sarkozy's UMP en de centrumrechtse UDI worden gezocht. Die partijen vormen samen een alliantie. Vooral de ogenschijnlijk onbelangrijke groep van 5% kiezers die aangeven voor nog een andere rechtse partij te zullen stemmen, kan het verschil maken. Want als de score van het FN niet al te veel schommelt, kan een procentpunt meer of minder voor die selecte groep van rechtse partijen een tweede of eerste plaats betekenen voor de UMP-UDI.Presidentsverkiezingen 2017FN-voorzitster Marine Le Pen zei vanmorgen in de studio van radiozender France Bleu-France Info dat de beste stem tegen de PS een stem voor het FN is. Daarmee reageerde ze op de uitspraak van voormalig president Nicolas Sarkozy, vrijdag in hetzelfde programma: 'Een stem voor het FN, dat is een extra PS-verkozene.' Deze verkiezingen zijn dan ook een belangrijke politieke barometer voor de presidentsverkiezingen van 2017. Politici moeten zich kandidaat stellen in binômes, dat zijn duo's van een man en een vrouw. Een duo dat meer dan de helft van de stemmen in zijn kanton behaalt en minstens een kwart van de ingeschreven kiezers vertegenwoordigt, is verkozen in de eerste ronde. De binômes die minstens een achtste van de kiezers achter zich kunnen scharen of de twee duo's die de meeste stemmen behalen in hun kanton, nemen deel aan de tweede ronde op zondag 29 maart. (NC)