Nicolas Sarkozy's steeds rechtser wordende presidentscampagne is het gespreksonderwerp bij uitstek in de wandelgangen van het Europees parlement. Sarkozy, die kandidaat is om zichzelf op te volgen als Frans president, deed in recente campagnetoespraken uitspraken die volgens sommigen eerder zouden passen bij het extreemrechtse Front National (FN) van presidentskandidate Marine Le Pen dan bij Sarkozy's centrumrechtse UMP .

'Een president die tijdens een campagne zo'n taal hanteert is ongezien'

Verschillende parlementsleden maakten van het debat op de laatste Europese top dan ook gebruik om zich uit te spreken over de richting die Sarkozy in zijn campagnespeeches uitgaat. Vooral Liberaal fractieleider Verhofstadt trok hard van leer tegen de Franse president: "Deze campagne, met een president die zo'n taal hanteert, is nooit gezien", zei hij in het Europees halfrond waarna hij verderging met een vergelijking van Sarkozy met Le Pen.

Daarmee trapte hij echter de fractieleider van de Europese Volkspartij (EVP), de Christendemocraten, Joseph Daul, op de tenen. "Mag ik u erop wijzen dat Sarkozy het FN niet in zijn regering opgenomen heeft? Het probleem in Nederland is bijvoorbeeld veel groter", reageerde die gepikeerd.

Uitstap uit het Schengenakkoord

Een van de meest besproken uitlatingen van Sarkozy is zijn dreigement van een Franse uitstap uit het Schengenakkoord als de verdragen die het vrij verkeer van personen regelen niet worden verstrengd. Sarkozy zegt in zijn campagne namelijk het aantal migranten in Frankrijk te willen halveren.

"Om hun integratie in goede banen te leiden moeten we het aantal migranten delen door twee", sprak hij op de Franse televisiezender France 2. "We moeten van 180.000 nieuwkomers terugkeren naar 100.000." Naar eigen zeggen wil hij enkel nog migranten toelaten die werkelijk van Frankrijk houden, en niet enkel van Franse uitkeringen.

'Pas aangekomen migrant krijgt meer dan hardwerkende weduwe'

Hij hekelde dan ook de vele rechten waar pas aangekomen migranten in het land over beschikken. Een migrant die niet voldoende gewerkt heeft om aanspraak te maken op een volledig pensioen krijgt in Frankrijk bijvoorbeeld een even hoge uitkering als iemand met de Franse nationaliteit.

Sarkozy vindt nu dat dat anders moet. "Is het normaal dat iemand die op zijn zestigste in Frankrijk arriveert een grotere minimumuitkering krijgt dan de weduwe van een boer die haar hele leven heeft gewerkt en van een klein pensioen leeft? Neen dat is niet normaal", aldus Sarkozy.

Het is echter duidelijk dat mocht Sarkozy herkozen worden, hij die bedreiging toch niet hard zou kunnen maken. "Nu hij de presidentsverkiezingen dreigt te verliezen gaat hij zaken zeggen die Europa in gevaar kunnen brengen", aldus Hannes Swoboda van de socialistische fractie. (BELGA/PC)

Nicolas Sarkozy's steeds rechtser wordende presidentscampagne is het gespreksonderwerp bij uitstek in de wandelgangen van het Europees parlement. Sarkozy, die kandidaat is om zichzelf op te volgen als Frans president, deed in recente campagnetoespraken uitspraken die volgens sommigen eerder zouden passen bij het extreemrechtse Front National (FN) van presidentskandidate Marine Le Pen dan bij Sarkozy's centrumrechtse UMP . 'Een president die tijdens een campagne zo'n taal hanteert is ongezien' Verschillende parlementsleden maakten van het debat op de laatste Europese top dan ook gebruik om zich uit te spreken over de richting die Sarkozy in zijn campagnespeeches uitgaat. Vooral Liberaal fractieleider Verhofstadt trok hard van leer tegen de Franse president: "Deze campagne, met een president die zo'n taal hanteert, is nooit gezien", zei hij in het Europees halfrond waarna hij verderging met een vergelijking van Sarkozy met Le Pen. Daarmee trapte hij echter de fractieleider van de Europese Volkspartij (EVP), de Christendemocraten, Joseph Daul, op de tenen. "Mag ik u erop wijzen dat Sarkozy het FN niet in zijn regering opgenomen heeft? Het probleem in Nederland is bijvoorbeeld veel groter", reageerde die gepikeerd. Uitstap uit het Schengenakkoord Een van de meest besproken uitlatingen van Sarkozy is zijn dreigement van een Franse uitstap uit het Schengenakkoord als de verdragen die het vrij verkeer van personen regelen niet worden verstrengd. Sarkozy zegt in zijn campagne namelijk het aantal migranten in Frankrijk te willen halveren. "Om hun integratie in goede banen te leiden moeten we het aantal migranten delen door twee", sprak hij op de Franse televisiezender France 2. "We moeten van 180.000 nieuwkomers terugkeren naar 100.000." Naar eigen zeggen wil hij enkel nog migranten toelaten die werkelijk van Frankrijk houden, en niet enkel van Franse uitkeringen.'Pas aangekomen migrant krijgt meer dan hardwerkende weduwe' Hij hekelde dan ook de vele rechten waar pas aangekomen migranten in het land over beschikken. Een migrant die niet voldoende gewerkt heeft om aanspraak te maken op een volledig pensioen krijgt in Frankrijk bijvoorbeeld een even hoge uitkering als iemand met de Franse nationaliteit. Sarkozy vindt nu dat dat anders moet. "Is het normaal dat iemand die op zijn zestigste in Frankrijk arriveert een grotere minimumuitkering krijgt dan de weduwe van een boer die haar hele leven heeft gewerkt en van een klein pensioen leeft? Neen dat is niet normaal", aldus Sarkozy. Het is echter duidelijk dat mocht Sarkozy herkozen worden, hij die bedreiging toch niet hard zou kunnen maken. "Nu hij de presidentsverkiezingen dreigt te verliezen gaat hij zaken zeggen die Europa in gevaar kunnen brengen", aldus Hannes Swoboda van de socialistische fractie. (BELGA/PC)