De liberalen in het Europees Parlement hopen hun fractie nog met achttien leden te versterken, onder wie de vier leden van N-VA. De MR zou volgens welingelichte bronnen nog steeds 'grote reserves' hebben bij de komst van de Vlaamse nationalisten, maar 'dat wil niet zeggen dat er in de loop van de komende dagen geen oplossingen gevonden kunnen worden'.

Het bureau van de liberale fractie besprak de toetreding van achttien mogelijke nieuwe parlementsleden. Het gaat onder meer om verkozenen uit Spanje, Portugal en Roemenië, maar ook om de vier Europarlementsleden van N-VA, die tot nader order nog geen aanvraag hebben ingediend om zich aan te sluiten. Zaterdag bespreekt de partijraad van N-VA het dossier.

Quid MR

De houding van MR lijkt doorslaggevend. Omdat het stemgedrag van N-VA in het Europees Parlement voldoende lijkt aan te sluiten bij dat van de liberalen, laten de overige nationale delegaties de eindbeslissing over aan de Belgische partijen. Bij monde van Louis Michel (MR) kantten de Franstaligen zich erg tegen de komst van N-VA, maar dat standpunt zou volgens sommige berichten in de media aan het evolueren zijn.

De liberalen van fractieleider Guy Verhofstadt vechten voor het behoud van hun status als derde grootste politieke formatie in het halfrond, na de conservatieve en christendemocratische EVP en de sociaaldemocraten. De liberale fractie telt op dit moment 59 zetels, de fractie rond de Britse en Poolse conservatieven (ECR) komt voorlopig uit op 55 zetels. Het laat zich echter aanzien dat beide partijen zich de komende dagen nog zullen versterken. (Belga/SD)

Ook N-VA onduidelijk over fractie

In januari schreef Mark Demesmaker, tot voor de verkiezingen de enige N-VA'er in het Europees parlement, nog op zijn blog: 'De N-VA is lid van de Europese Vrije Alliantie (EVA) en blijft dat ook. We stonden met de Volksunie aan de wieg van de partij, ze maakt deel uit van ons politieke DNA.' Hij zei dat in reactie op uitspraken van Daniel Cohn-Bendit de fractieleider van de EVA, in Knack.

Johan Van Overtveldt, lijsttrekker van de Europese lijst, was echter minder duidelijk. Hij weigerde herhaaldelijk te antwoorden op de vraag bij wie N-VA zou aansluiten.

De N-VA-partijraad zal op 14 juni wellicht de knoop doorhakken, zei Van Overtveldt aan De Morgen. Volgens hem worden gesprekken gevoerd met de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP), de fractie van de Britse Conservatieven (ECR) en de liberale ALDE.

Het bureau van de liberale fractie besprak de toetreding van achttien mogelijke nieuwe parlementsleden. Het gaat onder meer om verkozenen uit Spanje, Portugal en Roemenië, maar ook om de vier Europarlementsleden van N-VA, die tot nader order nog geen aanvraag hebben ingediend om zich aan te sluiten. Zaterdag bespreekt de partijraad van N-VA het dossier. De houding van MR lijkt doorslaggevend. Omdat het stemgedrag van N-VA in het Europees Parlement voldoende lijkt aan te sluiten bij dat van de liberalen, laten de overige nationale delegaties de eindbeslissing over aan de Belgische partijen. Bij monde van Louis Michel (MR) kantten de Franstaligen zich erg tegen de komst van N-VA, maar dat standpunt zou volgens sommige berichten in de media aan het evolueren zijn. De liberalen van fractieleider Guy Verhofstadt vechten voor het behoud van hun status als derde grootste politieke formatie in het halfrond, na de conservatieve en christendemocratische EVP en de sociaaldemocraten. De liberale fractie telt op dit moment 59 zetels, de fractie rond de Britse en Poolse conservatieven (ECR) komt voorlopig uit op 55 zetels. Het laat zich echter aanzien dat beide partijen zich de komende dagen nog zullen versterken. (Belga/SD)In januari schreef Mark Demesmaker, tot voor de verkiezingen de enige N-VA'er in het Europees parlement, nog op zijn blog: 'De N-VA is lid van de Europese Vrije Alliantie (EVA) en blijft dat ook. We stonden met de Volksunie aan de wieg van de partij, ze maakt deel uit van ons politieke DNA.' Hij zei dat in reactie op uitspraken van Daniel Cohn-Bendit de fractieleider van de EVA, in Knack. Johan Van Overtveldt, lijsttrekker van de Europese lijst, was echter minder duidelijk. Hij weigerde herhaaldelijk te antwoorden op de vraag bij wie N-VA zou aansluiten. De N-VA-partijraad zal op 14 juni wellicht de knoop doorhakken, zei Van Overtveldt aan De Morgen. Volgens hem worden gesprekken gevoerd met de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP), de fractie van de Britse Conservatieven (ECR) en de liberale ALDE.