Vergoeding voor schepen die vluchtelingen oppikken?

Bootvluchtelingen (archiefbeeld) © Reuters
Lukas De Vos
Lukas De Vos Europakenner

Er is een grote meerderheid in de maak om koopvaardijschepen, die vluchtelingen op zee redden, daarvoor ook te vergoeden. Twee commissies van het Europees Parlement (Burgerlijke Vrijheden, Justitie, Binnenlandse Zaken enerzijds en Transport anderzijds) leggen eind deze week de laatste hand aan een voorstel daartoe.

Volgens het internationaal recht is elk schip dat zich dicht bij een schipbreuk bevindt, verplicht ter hulp te schieten. Maar de vluchtelingenstroom vanuit Noord-Afrika en Turkije verstoort danig het vrachtverkeer. De afzwakking van Frontex, de bewaking van de buitengrenzen, heeft vooral op de Middellandse Zee voor grote tragedies gezorgd.

Daar zijn druk bevaren zeeroutes. Vrachtschepen blijven steun geven, maar er zijn hiaten vastgesteld in de hulpverlening. ‘Hoe kan een kleine bemanning op een groot containerschap een paar honderd vluchtelingen oppikken?’, stelt Philippe De Backer (Open VLD/ALDE). ‘Is er voor al die mensen genoeg eten aan boord? Kunnen zieken of gewonden degelijk verzorgd worden? En wat als een schip een gevaarlijke lading vervoert?’

Sommige parlementsleden hebben al geopperd dat de bemanning verplicht een verpleegopleiding zou moeten volgen. Maar dat ziet de scheepvaart niet zitten. ‘Dat is niet onze kerntaak. Nu al kampen we met enorm tijdverlies en brandstofverbruik. We moeten rechtsomkeer maken, of in de eerste de beste haven aanleggen, om de veiligheid en gezondheid van de opgepikte vluchtelingen te verzekeren’.

De vertragingen die zo veroorzaakt worden, verdienen een billijke tegemoetkoming, is nu de redenering van de parlementscommissies. De koopvaardij vraagt Europa om de hulpoperaties van Frontex uit te breiden en politionele reddingsoperaties te betalen met publieke middelen. Die moeten uiteraard uit bestaande Europese fondsen komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content