Amerikaans minister van Buitenlandse zaken John Kerry gaat verschillende dossiers en conflicten ter sprake brengen bij lokale machthebbers in het Midden-Oosten en de Golfstaten. Onder meer de moeizame vredesgesprekken tussen de Israëli's en de Palestijnen, de oorlog in Syrië en de nucleaire plannen van Iran staan op het programma.

Maar volgens de Amerikaanse krant The Washington Post zijn de Arabische bondgenoten woedend. Oorzaak: de beslissing van de VS om zonder overleg Syrië niet te bombarderen. "De Verenigde Staten houden ons niet op de hoogte over hun beslissingen, we moeten zelf alles via de media vernemen", klaagde een hoge Saudische functionaris.

Kritiek op militaire regering Egypte

Hoogtepunt van Kerry's zeventiende reis in acht maanden is dan ook het bezoek aan Saoedi-Arabië. Hij zal er koning Abdoellah ontmoetten. Officieel zal Kerry "de strategische aard van de relatie tussen beide landen herbevestigen" en praten over Syrië, Egypte en het Iraanse kerndossier.

Ook de nieuwe onderhandelingen met Iran en kritiek op de militaire regering in Egypte zouden in de regio kwaad bloed zetten.

Volgens het Egyptische persbureau Mena houdt Kerry enkele uren halt in Caïro, maar Egypte staat niet op het officiële programma. De situatie is in Egypte erg gespannen, vanwege het proces tegen de afgeztte presiden Mohammed Morsi dat op 4 november van start gaat.

Bethlem

Voorts zal Kerry ook Israël en Palestina aandoen, met onder meer een bezoek aan Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Ook Jordanië, Abu Dhabi, de Maghreb, Algerije en Marokko staan op de agenda. Op 12 november keert hij terug naar Washington. (Belga/AVE)

Amerikaans minister van Buitenlandse zaken John Kerry gaat verschillende dossiers en conflicten ter sprake brengen bij lokale machthebbers in het Midden-Oosten en de Golfstaten. Onder meer de moeizame vredesgesprekken tussen de Israëli's en de Palestijnen, de oorlog in Syrië en de nucleaire plannen van Iran staan op het programma.Maar volgens de Amerikaanse krant The Washington Post zijn de Arabische bondgenoten woedend. Oorzaak: de beslissing van de VS om zonder overleg Syrië niet te bombarderen. "De Verenigde Staten houden ons niet op de hoogte over hun beslissingen, we moeten zelf alles via de media vernemen", klaagde een hoge Saudische functionaris. Hoogtepunt van Kerry's zeventiende reis in acht maanden is dan ook het bezoek aan Saoedi-Arabië. Hij zal er koning Abdoellah ontmoetten. Officieel zal Kerry "de strategische aard van de relatie tussen beide landen herbevestigen" en praten over Syrië, Egypte en het Iraanse kerndossier.Ook de nieuwe onderhandelingen met Iran en kritiek op de militaire regering in Egypte zouden in de regio kwaad bloed zetten. Volgens het Egyptische persbureau Mena houdt Kerry enkele uren halt in Caïro, maar Egypte staat niet op het officiële programma. De situatie is in Egypte erg gespannen, vanwege het proces tegen de afgeztte presiden Mohammed Morsi dat op 4 november van start gaat. Voorts zal Kerry ook Israël en Palestina aandoen, met onder meer een bezoek aan Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Ook Jordanië, Abu Dhabi, de Maghreb, Algerije en Marokko staan op de agenda. Op 12 november keert hij terug naar Washington. (Belga/AVE)