Dat meldt France Info en blijkt uit het vonnis dat de Brusselse correctionele rechtbank uitsprak op 29 juli 2015. In dat vonnis werd de man, de 34-jarige Fransman Reda Kriket veroordeeld tot 10 jaar cel. Het gaat om hetzelfde vonnis waarin ook Abdelhamid Abaaoud veroordeeld werd tot 20 jaar cel.

'Kerstman van de jihad'

In het proces werden 30 mensen veroordeeld omdat ze andere Syrië-strijders geronseld zouden hebben of hen geholpen zouden hebben bij het vertrek, terwijl anderen naar Syrië zouden vertrokken zijn of op het punt zouden gestaan hebben om dat te doen. Spilfiguur in het proces was de 41-jarige Khalid Zerkani, bijgenaamd "de Kerstman van de jihad", die tientallen jongeren zou geronseld hebben om naar Syrië te vertrekken. Zerkani werd daarvoor veroordeeld tot 12 jaar cel.

Nog in datzelfde vonnis werd Chakib Akrouh, die op 18 november 2015 samen met Abdelhamid Abaaoud omkwam in Saint-Denis, veroordeeld tot vijf jaar cel. Reda Kriket is volgens het vonnis van de Brusselse correctionele rechtbank geboren op 17 januari 1982 in Frankrijk en verbleef in de Henninstraat in Elsene. Vanaf juli 2013 maakte hij deel uit van de filière rond Zerkani, en dus van een terroristische organisatie. Daarin speelde hij een belangrijke rol bij de financiering en het verlenen van materiële hulp.

'Kriket veroordeeld tot vijf jaar cel'

Toen de man gearresteerd werd, bleek hij in het bezit van tientallen juwelen en andere gestolen goederen, die allemaal moesten dienen om het vertrek van jihadisten en de strijd in Syrië te sponsoren. Bovendien verklaarde een medeverdachte dat Reda Kriket hem 12.000 euro cash toestopte en dat Kriket overvallen pleegde en zich bezighield met "ghanima", het verzamelen van "oorlogsbuit". In het derde trimester van 2014 zou Kriket zelf naar Syrië vertrokken zijn.

Voor al die feiten veroordeelde de rechtbank hem tot vijf jaar cel. Kriket zou op het moment van het vonnis in Syrië hebben gezeten, en keerde volgens France Info eind vorig jaar terug naar Frankrijk. Daar werd hij donderdagavond opgepakt terwijl hij bezig zou geweest zijn met de voorbereidingen van een nieuwe aanslag.

De man werd de voorbije maanden actief gezocht en in het opsporingsbericht wordt hij volgens France Info door de Franse politie beschreven als "gevaarlijk". Ook luidde het daarin dat hij zich vermoedelijk gewapend verplaatst.

Dat meldt France Info en blijkt uit het vonnis dat de Brusselse correctionele rechtbank uitsprak op 29 juli 2015. In dat vonnis werd de man, de 34-jarige Fransman Reda Kriket veroordeeld tot 10 jaar cel. Het gaat om hetzelfde vonnis waarin ook Abdelhamid Abaaoud veroordeeld werd tot 20 jaar cel.'Kerstman van de jihad'In het proces werden 30 mensen veroordeeld omdat ze andere Syrië-strijders geronseld zouden hebben of hen geholpen zouden hebben bij het vertrek, terwijl anderen naar Syrië zouden vertrokken zijn of op het punt zouden gestaan hebben om dat te doen. Spilfiguur in het proces was de 41-jarige Khalid Zerkani, bijgenaamd "de Kerstman van de jihad", die tientallen jongeren zou geronseld hebben om naar Syrië te vertrekken. Zerkani werd daarvoor veroordeeld tot 12 jaar cel. Nog in datzelfde vonnis werd Chakib Akrouh, die op 18 november 2015 samen met Abdelhamid Abaaoud omkwam in Saint-Denis, veroordeeld tot vijf jaar cel. Reda Kriket is volgens het vonnis van de Brusselse correctionele rechtbank geboren op 17 januari 1982 in Frankrijk en verbleef in de Henninstraat in Elsene. Vanaf juli 2013 maakte hij deel uit van de filière rond Zerkani, en dus van een terroristische organisatie. Daarin speelde hij een belangrijke rol bij de financiering en het verlenen van materiële hulp.'Kriket veroordeeld tot vijf jaar cel'Toen de man gearresteerd werd, bleek hij in het bezit van tientallen juwelen en andere gestolen goederen, die allemaal moesten dienen om het vertrek van jihadisten en de strijd in Syrië te sponsoren. Bovendien verklaarde een medeverdachte dat Reda Kriket hem 12.000 euro cash toestopte en dat Kriket overvallen pleegde en zich bezighield met "ghanima", het verzamelen van "oorlogsbuit". In het derde trimester van 2014 zou Kriket zelf naar Syrië vertrokken zijn.Voor al die feiten veroordeelde de rechtbank hem tot vijf jaar cel. Kriket zou op het moment van het vonnis in Syrië hebben gezeten, en keerde volgens France Info eind vorig jaar terug naar Frankrijk. Daar werd hij donderdagavond opgepakt terwijl hij bezig zou geweest zijn met de voorbereidingen van een nieuwe aanslag.De man werd de voorbije maanden actief gezocht en in het opsporingsbericht wordt hij volgens France Info door de Franse politie beschreven als "gevaarlijk". Ook luidde het daarin dat hij zich vermoedelijk gewapend verplaatst.