Het homohuwelijk blijft verboden in Californië. Dat heeft het federale hof van beroep beslist, dat daarmee ingaat tegen de uitspraak van een lagere rechtbank in augustus vorig jaar. Die had toen geoordeeld dat het verbod op het homohuwelijk discriminerend is en bijgevolg tegen de grondwet indruist. Gouverneur Arnold Schwarzenegger noemde het besluit toen 'een mijlpaal op de weg van Amerika naar vrijheid en gelijkheid voor iedereen'.

Tegenstanders van het homohuwelijk tekenden evenwel onmiddellijk beroep aan. Omdat er over het (homo)huwelijk niets in de grondwet staat, vonden ze dat de rechter enkel zijn persoonlijke mening uitte. Het hof van beroep geeft hen nu dus gelijk. En zo blijft Californië worstelen met het homohuwelijk. In mei 2008 kregen koppels van hetzelfde geslacht toestemming van het Hooggerechtshof om te trouwen. In november van datzelfde jaar vond 52 procent van de kiezers tijdens een referendum dat het huwelijk toch enkel iets voor man en vrouw was, en werd het homohuwelijk weer afgevoerd. In tussentijd waren er al 18.000 koppels getrouwd, hun huwelijk bleef wel geldig.

In vijf Amerikaanse staten kunnen holebikoppels legaal trouwen. Dat is zo in Connecticut, Massachusetts, Iowa, New Hampshire en Vermont. In dertig andere staten hebben alle samenwonende koppels dezelfde rechten, of ze nu homoseksueel zijn of niet.

Nico Cardone

Het homohuwelijk blijft verboden in Californië. Dat heeft het federale hof van beroep beslist, dat daarmee ingaat tegen de uitspraak van een lagere rechtbank in augustus vorig jaar. Die had toen geoordeeld dat het verbod op het homohuwelijk discriminerend is en bijgevolg tegen de grondwet indruist. Gouverneur Arnold Schwarzenegger noemde het besluit toen 'een mijlpaal op de weg van Amerika naar vrijheid en gelijkheid voor iedereen'. Tegenstanders van het homohuwelijk tekenden evenwel onmiddellijk beroep aan. Omdat er over het (homo)huwelijk niets in de grondwet staat, vonden ze dat de rechter enkel zijn persoonlijke mening uitte. Het hof van beroep geeft hen nu dus gelijk. En zo blijft Californië worstelen met het homohuwelijk. In mei 2008 kregen koppels van hetzelfde geslacht toestemming van het Hooggerechtshof om te trouwen. In november van datzelfde jaar vond 52 procent van de kiezers tijdens een referendum dat het huwelijk toch enkel iets voor man en vrouw was, en werd het homohuwelijk weer afgevoerd. In tussentijd waren er al 18.000 koppels getrouwd, hun huwelijk bleef wel geldig. In vijf Amerikaanse staten kunnen holebikoppels legaal trouwen. Dat is zo in Connecticut, Massachusetts, Iowa, New Hampshire en Vermont. In dertig andere staten hebben alle samenwonende koppels dezelfde rechten, of ze nu homoseksueel zijn of niet. Nico Cardone