De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft unaniem een resolutie unaniem aangenomen waarin het neerhalen van Malaysia Airlines vlucht MH17 veroordeeld wordt. Het VN-orgaan roept op tot een onafhankelijk internationaal onderzoek.

Uit de resolutie blijkt dat de vijftien leden van de Veiligheidsraad, onder wie Rusland en de Verenigde Staten, niet meer twijfelen over de reden waarom de Boeing ter aarde is gestort. In de tekst wordt het 'neerhalen' van de Malaysia Airlines Boeing duidelijk veroordeeld. Ook door Nederland, dat één van de samenstellers van de tekst is, wordt aan een raket-aanval niet meer getwijfeld.

Rusland stemt in met onderzoek

Een onderzoek naar de oorzaak mag door niemand worden verhinderd. Gewapende groepen moeten de plek van de ramp vrijgeven en ervoor zorgen dat onafhankelijk onderzoek plaats kan hebben. Ook Rusland geeft hiermee aan dat de aanwezige separatisten alle medewerking moeten verlenen aan internationale hulpverleners.

Toch toonde Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, zich sceptisch over de houding van de Russen. "Als Rusland blijft weigeren aan een oplossing mee te werken, blijft het onderdeel van het probleem", zei zij.

Politiek spelletje met lijken

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vroeg de leden van de Veiligheidsraad zich voor te stellen hoe het is als vader of moeder of als echtgenoot of echtgenote te moeten toekijken hoe er met de lichamen van je geliefden wordt omgegaan.

Timmermans sprak zijn afschuw uit over het langzame proces van het bergen van de lichamen. "Tot ik sterf zal ik niet begrijpen dat het zo lang duurde voordat reddingswerkers in Oekraïne hun moeilijke werk mochten doen, en dat menselijke resten gebruikt zijn als politiek spelletje. Ik hoop dat ik dat nooit meer hoef te zien."

Timmermans vroeg de andere aanwezigen zich voor te stellen hoe het moest zijn om als vader of moeder, echtgenoot of echtgenote toe te moeten kijken hoe walgelijk er met de resten van jouw geliefde wordt omgegaan. "Het moet ondraaglijk zijn om je man te verliezen, en dan bang te moeten zijn dat een schurk zijn trouwring van zijn lichaam steelt... De beelden van kinderspeelgoed waarmee wordt gegooid, koffers die worden geopend, en paspoorten, ook die van kinderen, die worden getoond, maken ons woedend." (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft unaniem een resolutie unaniem aangenomen waarin het neerhalen van Malaysia Airlines vlucht MH17 veroordeeld wordt. Het VN-orgaan roept op tot een onafhankelijk internationaal onderzoek. Uit de resolutie blijkt dat de vijftien leden van de Veiligheidsraad, onder wie Rusland en de Verenigde Staten, niet meer twijfelen over de reden waarom de Boeing ter aarde is gestort. In de tekst wordt het 'neerhalen' van de Malaysia Airlines Boeing duidelijk veroordeeld. Ook door Nederland, dat één van de samenstellers van de tekst is, wordt aan een raket-aanval niet meer getwijfeld.Een onderzoek naar de oorzaak mag door niemand worden verhinderd. Gewapende groepen moeten de plek van de ramp vrijgeven en ervoor zorgen dat onafhankelijk onderzoek plaats kan hebben. Ook Rusland geeft hiermee aan dat de aanwezige separatisten alle medewerking moeten verlenen aan internationale hulpverleners.Toch toonde Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, zich sceptisch over de houding van de Russen. "Als Rusland blijft weigeren aan een oplossing mee te werken, blijft het onderdeel van het probleem", zei zij.De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vroeg de leden van de Veiligheidsraad zich voor te stellen hoe het is als vader of moeder of als echtgenoot of echtgenote te moeten toekijken hoe er met de lichamen van je geliefden wordt omgegaan.Timmermans sprak zijn afschuw uit over het langzame proces van het bergen van de lichamen. "Tot ik sterf zal ik niet begrijpen dat het zo lang duurde voordat reddingswerkers in Oekraïne hun moeilijke werk mochten doen, en dat menselijke resten gebruikt zijn als politiek spelletje. Ik hoop dat ik dat nooit meer hoef te zien."Timmermans vroeg de andere aanwezigen zich voor te stellen hoe het moest zijn om als vader of moeder, echtgenoot of echtgenote toe te moeten kijken hoe walgelijk er met de resten van jouw geliefde wordt omgegaan. "Het moet ondraaglijk zijn om je man te verliezen, en dan bang te moeten zijn dat een schurk zijn trouwring van zijn lichaam steelt... De beelden van kinderspeelgoed waarmee wordt gegooid, koffers die worden geopend, en paspoorten, ook die van kinderen, die worden getoond, maken ons woedend." (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)