De Poolse justitie was in september een rechtszaak begonnen tegen de prelaat, die een Poolse staatsburger is. De 65-jarige nuntius is volgens de Heilige Stoel echter een ingezetene van het Vaticaan. Bovendien bestaat er geen uitleveringsverdrag met Polen en genoot hij diplomatieke immuniteit. Daardoor kon hij ook in de Dominicaanse Republiek zelf niet terechtstaan. Het Poolse gerecht stuurde in oktober een brief naar de nuntiatuur in Warschau waarin om zijn uitlevering werd gevraagd.

Intern onderzoek

Jezuïet Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, bevestigde donderdag dat de Heilige Stoel zelf een onderzoek is gestart naar de beschuldigingen over seksueel misbruik. De nuntius werd eerder al uit al zijn functies ontheven en kan ook nog tot de lekenstaat worden teruggebracht.

Volgens Dominicaanse media betaalde Jozef Wesolowski een minderjarige jongen uit de uitgaansbuurt van Santa Domingo voor seksuele diensten. Een lokale tv-zender berichtte dat hij samen met een bevriende Poolse priester kinderen seksueel misbruikt zou hebben. Wesolowski ontkent dat met klem.

Vervelend voor het Vaticaan

De kwestie, die niet alleen in de Dominicaanse Republiek maar ook in Polen voor bijzonder veel opschudding heeft gezorgd, is bijzonder vervelend voor het Vaticaan. Het voorval dreigt de inspanningen van het Vaticaan in de strijd tegen seksueel misbruik namelijk te overschaduwen. (Belga/TV)

De Poolse justitie was in september een rechtszaak begonnen tegen de prelaat, die een Poolse staatsburger is. De 65-jarige nuntius is volgens de Heilige Stoel echter een ingezetene van het Vaticaan. Bovendien bestaat er geen uitleveringsverdrag met Polen en genoot hij diplomatieke immuniteit. Daardoor kon hij ook in de Dominicaanse Republiek zelf niet terechtstaan. Het Poolse gerecht stuurde in oktober een brief naar de nuntiatuur in Warschau waarin om zijn uitlevering werd gevraagd.Jezuïet Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, bevestigde donderdag dat de Heilige Stoel zelf een onderzoek is gestart naar de beschuldigingen over seksueel misbruik. De nuntius werd eerder al uit al zijn functies ontheven en kan ook nog tot de lekenstaat worden teruggebracht. Volgens Dominicaanse media betaalde Jozef Wesolowski een minderjarige jongen uit de uitgaansbuurt van Santa Domingo voor seksuele diensten. Een lokale tv-zender berichtte dat hij samen met een bevriende Poolse priester kinderen seksueel misbruikt zou hebben. Wesolowski ontkent dat met klem.De kwestie, die niet alleen in de Dominicaanse Republiek maar ook in Polen voor bijzonder veel opschudding heeft gezorgd, is bijzonder vervelend voor het Vaticaan. Het voorval dreigt de inspanningen van het Vaticaan in de strijd tegen seksueel misbruik namelijk te overschaduwen. (Belga/TV)