In het Vaticaan wordt vandaag/dinsdag een top gehouden met als thema "Bescherm de aarde, verhef de mensheid". De discussies moeten de basis leggen voor een pauselijke encycliek over het milieu en de klimaatverandering. Verwacht wordt dat die in juni zal worden vrijgegeven.

'Religies moeten hier duidelijk over zijn'

Verschillende religies zijn vertegenwoordigd., Reuters
Verschillende religies zijn vertegenwoordigd. © Reuters

"In onze overmoed, hebben we enkele fundamentele natuurlijke grenzen van onze planeet overschreden", waarschuwde kardinaal Peter Turkson in een statement volgens The Guardian. "De lessen uit de Tuin van Eden gelden nog steeds: hoogmoed, overmoed en egoïsme zijn altijd gevaarlijk en destructief. Dezelfde technologie die ons veel goeds bezorgde, kan nu grote schade toebrengen."

Op de top zijn sprekers en vertegenwoordigers van alle grote religies aanwezig, maar ook wetenschappers. Paus Franciscus zelf is er niet bij maar heeft wel een videoboodschap ingesproken. Hij had eerder vandaag ook een ontmoeting met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die de openingstoespraak voor zijn rekening nam.

"De klimaatverandering is het sleutelthema van deze tijd", zei Ban. "Het is onlosmakelijk verbonden met volksgezondheid, water- en voedselveiligheid, migratie, vrede en stabiliteit. Het is een moreel probleem, een kwestie van sociale rechtvaardigheid en fundamentele ethiek. We hebben een diepgaande verantwoordelijkheid voor het kwetsbare leven op deze aarde, tegenover deze en de volgende generaties. Daarom is het zo belangrijk dat de religies in de wereld hier duidelijk over zijn, en overeenkomen met de wetenschap."

'Zonde'

De conferentie in Rome moet het pad effenen voor de nieuwe pauselijke encycliek waarin de paus naar alle waarschijnlijkheid de plicht van elke gelovige zal benadrukken om zich in te zetten tegen de klimaatverandering.

Reuters
© Reuters

"De encycliek zal de boodschap overbrengen dat de bescherming van ons milieu een dringende morele verplichting is en een heilige plicht voor wie gelooft en een geweten heeft", aldus Ban nog volgens The Guardian.

Deskundigen verwachten dat paus Franciscus de harde woorden daarin niet zal schuwen, en mogelijk de exploitatie van de aarde als "zonde" zal bestempelen. De Paus liet zich eerder al nadrukkelijk uit over milieuthema's. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat de mens de belangrijkste oorzaak is van de klimaatverandering en dat christenen die de wereld schade toebrengen "geen oog hebben voor het werk van God". (IPS/WB)

In het Vaticaan wordt vandaag/dinsdag een top gehouden met als thema "Bescherm de aarde, verhef de mensheid". De discussies moeten de basis leggen voor een pauselijke encycliek over het milieu en de klimaatverandering. Verwacht wordt dat die in juni zal worden vrijgegeven."In onze overmoed, hebben we enkele fundamentele natuurlijke grenzen van onze planeet overschreden", waarschuwde kardinaal Peter Turkson in een statement volgens The Guardian. "De lessen uit de Tuin van Eden gelden nog steeds: hoogmoed, overmoed en egoïsme zijn altijd gevaarlijk en destructief. Dezelfde technologie die ons veel goeds bezorgde, kan nu grote schade toebrengen."Op de top zijn sprekers en vertegenwoordigers van alle grote religies aanwezig, maar ook wetenschappers. Paus Franciscus zelf is er niet bij maar heeft wel een videoboodschap ingesproken. Hij had eerder vandaag ook een ontmoeting met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die de openingstoespraak voor zijn rekening nam."De klimaatverandering is het sleutelthema van deze tijd", zei Ban. "Het is onlosmakelijk verbonden met volksgezondheid, water- en voedselveiligheid, migratie, vrede en stabiliteit. Het is een moreel probleem, een kwestie van sociale rechtvaardigheid en fundamentele ethiek. We hebben een diepgaande verantwoordelijkheid voor het kwetsbare leven op deze aarde, tegenover deze en de volgende generaties. Daarom is het zo belangrijk dat de religies in de wereld hier duidelijk over zijn, en overeenkomen met de wetenschap."De conferentie in Rome moet het pad effenen voor de nieuwe pauselijke encycliek waarin de paus naar alle waarschijnlijkheid de plicht van elke gelovige zal benadrukken om zich in te zetten tegen de klimaatverandering."De encycliek zal de boodschap overbrengen dat de bescherming van ons milieu een dringende morele verplichting is en een heilige plicht voor wie gelooft en een geweten heeft", aldus Ban nog volgens The Guardian.Deskundigen verwachten dat paus Franciscus de harde woorden daarin niet zal schuwen, en mogelijk de exploitatie van de aarde als "zonde" zal bestempelen. De Paus liet zich eerder al nadrukkelijk uit over milieuthema's. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat de mens de belangrijkste oorzaak is van de klimaatverandering en dat christenen die de wereld schade toebrengen "geen oog hebben voor het werk van God". (IPS/WB)