De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier ontvangt maandag de Britse minister van de brexit, David Davis. De volgende dagen staan onderhandelingen van coördinators en werkgroepen op de agenda. Op donderdag 20 juli is er een persconferentie. In het kader van de brexit-onderhandelingen willen Brussel en Londen een akkoord vinden over enkele heikele dossiers voor ze praten over hun toekomstige handelsrelaties.

Een van die dossiers is de rekening die de Britten na hun feitelijke vertrek nog hebben openstaan. Als Europese lidstaat heeft het Verenigd Koninkrijk namelijk tal van financiële engagementen op zich genomen. Het kan, althans in de ogen van de Europese onderhandelaars, niet de bedoeling zijn dat de Britten die engagementen na de brexit niet meer nakomen. Een bedrag van 100 miljard euro doet de ronde.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson liet dinsdag in het Britse parlement verstaan dat de Europese Unie 'ernaar kan fluiten' als ze denkt dat Groot-Brittannië een excessieve factuur zal betalen voor zijn vertrek uit de Unie. Een dag later maakte Barnier in Brussel nogmaals duidelijk hoe belangrijk het is dat Londen aanvaardt dat het in het verleden financiële engagementen is aangegaan die vereffend moeten worden bij vertrek.

Barnier op zijn beurt benadrukte dat Londen wel degelijk een echtscheidingsfactuur moet betalen. Barnier herinnerde er nogmaals aan dat de Britten hun financiële engagementen moeten erkennen, als conditio sine qua non voor onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord.

De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier ontvangt maandag de Britse minister van de brexit, David Davis. De volgende dagen staan onderhandelingen van coördinators en werkgroepen op de agenda. Op donderdag 20 juli is er een persconferentie. In het kader van de brexit-onderhandelingen willen Brussel en Londen een akkoord vinden over enkele heikele dossiers voor ze praten over hun toekomstige handelsrelaties. Een van die dossiers is de rekening die de Britten na hun feitelijke vertrek nog hebben openstaan. Als Europese lidstaat heeft het Verenigd Koninkrijk namelijk tal van financiële engagementen op zich genomen. Het kan, althans in de ogen van de Europese onderhandelaars, niet de bedoeling zijn dat de Britten die engagementen na de brexit niet meer nakomen. Een bedrag van 100 miljard euro doet de ronde. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson liet dinsdag in het Britse parlement verstaan dat de Europese Unie 'ernaar kan fluiten' als ze denkt dat Groot-Brittannië een excessieve factuur zal betalen voor zijn vertrek uit de Unie. Een dag later maakte Barnier in Brussel nogmaals duidelijk hoe belangrijk het is dat Londen aanvaardt dat het in het verleden financiële engagementen is aangegaan die vereffend moeten worden bij vertrek. Barnier op zijn beurt benadrukte dat Londen wel degelijk een echtscheidingsfactuur moet betalen. Barnier herinnerde er nogmaals aan dat de Britten hun financiële engagementen moeten erkennen, als conditio sine qua non voor onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord.