Nadat hij werd beschuldigd van seksuele intimidatie is de voorzitter van het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties, Rajendra Pachauri, na dertien jaar opgestapt. Een medewerkster uit zijn wetenschappelijk instituut in het Indiase New Delhi had hem ervan beticht schunnige berichten naar haar gestuurd te hebben. Iets wat Pachauri heeft ontkend.

Nobelprijs voor Vrede

De 74-jarige wetenschapper wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke experten op het vlak van klimaatverandering. Hij was sinds april 2002 voorzitter van het IPCC en had in 2007 voor zijn organisatie de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen. Ook in zijn vaderland India is hij herhaaldelijk met prijzen onderscheiden.

Hij heeft blijkbaar zelf beslist om zijn functie neer te leggen. Als voorlopige opvolger werd de huidige vicevoorzitter Ismail El Gizouli aangesteld. De Soedanees zou het panel tot oktober leiden, wanneer tijdens de volgende IPCC-vergadering over de definitieve opvolging gestemd wordt. Dat deelde de raad op een conferentie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi mee. (Belga/WB)

Nadat hij werd beschuldigd van seksuele intimidatie is de voorzitter van het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties, Rajendra Pachauri, na dertien jaar opgestapt. Een medewerkster uit zijn wetenschappelijk instituut in het Indiase New Delhi had hem ervan beticht schunnige berichten naar haar gestuurd te hebben. Iets wat Pachauri heeft ontkend.De 74-jarige wetenschapper wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke experten op het vlak van klimaatverandering. Hij was sinds april 2002 voorzitter van het IPCC en had in 2007 voor zijn organisatie de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen. Ook in zijn vaderland India is hij herhaaldelijk met prijzen onderscheiden. Hij heeft blijkbaar zelf beslist om zijn functie neer te leggen. Als voorlopige opvolger werd de huidige vicevoorzitter Ismail El Gizouli aangesteld. De Soedanees zou het panel tot oktober leiden, wanneer tijdens de volgende IPCC-vergadering over de definitieve opvolging gestemd wordt. Dat deelde de raad op een conferentie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi mee. (Belga/WB)