Van Rompuy: ‘Te vroeg voor beslissingen over EU-topfuncties’

Herman Van Rompuy organiseert het overleg over zijn opvolger. © REUTERS

EU-president Herman Van Rompuy heeft de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten uitgenodigd voor een eerste overleg over de nieuwe Europese topjobs. Namen moeten nog niet verwacht worden, zegt hij.

Na de Europese verkiezingen komt het proces op gang dat moet leiden tot de aanstelling van een nieuwe Commissievoorzitter, een nieuwe verantwoordelijke voor het Europees buitenlands beleid, een nieuwe voorzitter van het Europees Parlement en een nieuwe voorzitter van de Europese Raad, de functie die Van Rompuy momenteel bekleedt.

Dinsdagavond komen de Europese leiders voor een eerste keer samen om over die vacatures te overleggen tijdens een diner in Brussel, op uitnodiging van Van Rompuy. “Het zal nog te vroeg zijn om te beslissen over namen”, waarschuwt de Belg. Er zal gepraat worden over “hoe we ons werk de komende weken gaan organiseren.”

Clash van de instellingen

Uitkijken wordt het vooral naar de benoeming van de voorzitter van de Europese Commissie. Formeel is het aan de Europese Raad (de regeringsleiders) om iemand voor te dragen, die vervolgens een meerderheid van de 751 leden van het Europese Parlement achter zich moet krijgen. In het Parlement zal evenwel worden gewerkt aan de benoeming van een eigen kandidaat, meer bepaald een van de ’topkandidaten’ die de verschillende politieke families naar voren schuiven. Die van de liberalen is de Belg Guy Verhofstadt. Dinsdagmiddag, nog vóór het diner van de leiders dus, steken de uittredende fractievoorzitters in het parlement daar de koppen over samen.

Zelf is Van Rompuy sceptisch over de kansen van de topkandidaten. Afgelopen zondag nog sloot hij tijdens een televisie-interview niet uit dat het iemand anders wordt. “We gaan eerst de uitslag van de verkiezingen afwachten en zien hoe de krachtsverhoudingen tussen de verschillende partijen liggen. Ik ga het parlement consulteren, eerst de voorzitter en dan de fracties in de loop van juni, en dan proberen om tot een zo evenwichtig mogelijke oplossing te komen die de kans vermijdt om tot een clash van de instellingen te komen.”

Als de nieuwe Commissievoorzitter niet uit hun midden komt, zo lieten verschillende topkandidaten zich de voorbije weken ontvallen, dan zal dat het einde van de Europese democratie betekenen. Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse oud-premier die voor de Europese Volkspartij (EVP) de ‘Spitzenkandidat’ is, zei woensdag dat hij “zeker” José Manuel Barroso zal kunnen opvolgen als de EVP zondag de grootste wordt. De verschillende politieke partijen maakten immers de afspraak dat de grootste fractie als eerste mag proberen om een meerderheid achter haar kandidaat te scharen. Volgens de peilingen is de kans groot dat dat Juncker en de EVP te beurt zal vallen.

Europese top

Op 26 en 27 juni vindt de volgende Europese top plaats. Wellicht is er dan meer duidelijkheid over wie kans maakt op het Commissievoorzitterschap en de andere topfuncties.

Behalve over de poppetjes, zal dinsdag ook gesproken worden over de crisis in Oekraïne en de resultaten van de presidentsverkiezingen, die zondag plaatsvinden. De G7, op 4 en 5 juni in Brussel, komt eveneens ter sprake. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content