Meer dan een miljoen mensen zijn in de Duitse hoofdstad Berlijn aanwezig om de vijfentwintigste verjaardag van de val van de Muur te herdenken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel beklemtoonde bij die gelegenheid dat de gebeurtenissen van een kwart eeuw geleden aantonen dat "dingen ten goede kunnen veranderen".

'Dromen kunnen uitkomen'

De meeste aanwezigen kijken zondag vooral uit naar "Lichtgrenze" (lichtgrens), de zowat 7.000 verlichte ballonnen die opgesteld staan in het centrum van Berlijn. De ballonnen symboliseren over een afstand van een vijftiental kilometer het traject van de Muur die Berlijn gedurende 28 jaar in twee sneed. Zondagavond zullen die ballonnen dan in de lucht worden gelaten.

De val van de Berlijnse Muur toont aan dat dingen ten goede kunnen veranderen, zo verklaarde de Duitse bondkanselier Angela Merkel tijdens de plechtigheden. "Dromen kunnen uitkomen. Niets moet blijven zoals het is". Ze verwees in die toespraak naar de crisis in het oosten van Oekraïne, in het Midden-Oosten en in andere gebieden "waar de vrijheden en de mensenrechten bedreigd worden of met de voeten worden getreden".

Nieuwe muren

Ze verklaarde ook dat er nog altijd muren afgebroken kunnen worden. "Muren van de dictatuur, van het geweld, van de ideologieën, van het vijandschap".

Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz waarschuwde dan weer voor de sociale spanningen en extremistische stromingen in Europa. Tijdens een plechtigheid in het Konzerthaus op de Gendarmenmarkt legde hij vooral de nadruk op de hoge jongerenwerkloosheid. Een hele generatie jongeren heeft weinig hoop op een betere toekomst, klonk het. "Uitzichtloosheid leidt tot wanhoop. En wanhoop leidt tot radicalisering en extremisme", aldus Schulz. "Overal steken weer nationalistische vooroordelen de kop op, populisten winnen aanhang. Gaan we het aanvaarden dat er nieuwe muren en grenzen in Europa opgericht worden?" (Belga/TE)

Meer dan een miljoen mensen zijn in de Duitse hoofdstad Berlijn aanwezig om de vijfentwintigste verjaardag van de val van de Muur te herdenken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel beklemtoonde bij die gelegenheid dat de gebeurtenissen van een kwart eeuw geleden aantonen dat "dingen ten goede kunnen veranderen". De meeste aanwezigen kijken zondag vooral uit naar "Lichtgrenze" (lichtgrens), de zowat 7.000 verlichte ballonnen die opgesteld staan in het centrum van Berlijn. De ballonnen symboliseren over een afstand van een vijftiental kilometer het traject van de Muur die Berlijn gedurende 28 jaar in twee sneed. Zondagavond zullen die ballonnen dan in de lucht worden gelaten. De val van de Berlijnse Muur toont aan dat dingen ten goede kunnen veranderen, zo verklaarde de Duitse bondkanselier Angela Merkel tijdens de plechtigheden. "Dromen kunnen uitkomen. Niets moet blijven zoals het is". Ze verwees in die toespraak naar de crisis in het oosten van Oekraïne, in het Midden-Oosten en in andere gebieden "waar de vrijheden en de mensenrechten bedreigd worden of met de voeten worden getreden". Ze verklaarde ook dat er nog altijd muren afgebroken kunnen worden. "Muren van de dictatuur, van het geweld, van de ideologieën, van het vijandschap". Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz waarschuwde dan weer voor de sociale spanningen en extremistische stromingen in Europa. Tijdens een plechtigheid in het Konzerthaus op de Gendarmenmarkt legde hij vooral de nadruk op de hoge jongerenwerkloosheid. Een hele generatie jongeren heeft weinig hoop op een betere toekomst, klonk het. "Uitzichtloosheid leidt tot wanhoop. En wanhoop leidt tot radicalisering en extremisme", aldus Schulz. "Overal steken weer nationalistische vooroordelen de kop op, populisten winnen aanhang. Gaan we het aanvaarden dat er nieuwe muren en grenzen in Europa opgericht worden?" (Belga/TE)