Ian Cameron, de vader van de Britse premier David Cameron, wordt genoemd in de Panama Papers, de gelekte documenten van een Panamees adviesbureau voor offshorebedrijven. Hij versluisde geld naar een brievenbusfirma in de Bahama's als veilige haven voor het familiekapitaal. Cameron sr. was directeur van Blairmore Holdings Inc., een investeringsfonds dat genoemd werd naar het ouderlijk huis van de familie in Aberdeenshire, maar dus vanuit de Bahama's werd gerund.

Het fonds beheerde tientallen miljoenen ponden van rijke families en werd in de vroege jaren 80 opgericht met de hulp van de ondertussen overleden vader van Cameron. Onder meer de private bank Leopold Joseph, die onder meer door de Rolling Stones wordt gebruikt, en Isidore Kerman, een medewerker van miljardair Robert Maxwell, waren er klant.

Bisschop

Cameron had een klein leger van inwoners van de Bahama's in dienst, onder wie een parttime bisschop, om het papierwerk af te ondertekenen.

De Panama Papers onthullen hoe Cameron sr. de winsten van Blairmore afschermde dankzij een reeks dure en ingewikkelde praktijken.Volgens de Britse krant The Guardian heeft Blairmore op zijn winst 30 jaar lang geen enkele cent belastingen betaald in het VK.

In 2012, twee jaar na de dood van Ian Cameron, verhuisde Blairmore Holdings naar Ierland, waardoor het sindsdien onder de Europese regelgeving valt. Het bedrijf beheert vandaag nog ruim 27 miljoen euro.

In een reactie meldt David Cameron dat de investeringen van het familiekapitaal een privéaangelegenheid zijn. (TE)

Ian Cameron, de vader van de Britse premier David Cameron, wordt genoemd in de Panama Papers, de gelekte documenten van een Panamees adviesbureau voor offshorebedrijven. Hij versluisde geld naar een brievenbusfirma in de Bahama's als veilige haven voor het familiekapitaal. Cameron sr. was directeur van Blairmore Holdings Inc., een investeringsfonds dat genoemd werd naar het ouderlijk huis van de familie in Aberdeenshire, maar dus vanuit de Bahama's werd gerund.Het fonds beheerde tientallen miljoenen ponden van rijke families en werd in de vroege jaren 80 opgericht met de hulp van de ondertussen overleden vader van Cameron. Onder meer de private bank Leopold Joseph, die onder meer door de Rolling Stones wordt gebruikt, en Isidore Kerman, een medewerker van miljardair Robert Maxwell, waren er klant.Cameron had een klein leger van inwoners van de Bahama's in dienst, onder wie een parttime bisschop, om het papierwerk af te ondertekenen.De Panama Papers onthullen hoe Cameron sr. de winsten van Blairmore afschermde dankzij een reeks dure en ingewikkelde praktijken.Volgens de Britse krant The Guardian heeft Blairmore op zijn winst 30 jaar lang geen enkele cent belastingen betaald in het VK. In 2012, twee jaar na de dood van Ian Cameron, verhuisde Blairmore Holdings naar Ierland, waardoor het sindsdien onder de Europese regelgeving valt. Het bedrijf beheert vandaag nog ruim 27 miljoen euro. In een reactie meldt David Cameron dat de investeringen van het familiekapitaal een privéaangelegenheid zijn. (TE)