Unite the Right: deze rechtse organisaties marcheerden in Charlottesville

Protest in Charlottesville. © Reuters
Simon Demeulemeester

Rechts verenigen: dat was de inzet van de protestactie in de Amerikaanse staat Virginia op 12 augustus. Vijf organisaties liepen mee. Wat zijn hun symbolen en ideeën?

Alt-right

Unite the Right: deze rechtse organisaties marcheerden in Charlottesville

Alt-right is de hippe afkorting van alternative right en bekt alvast vriendelijker dan extreemrechts, misogyn of racistisch. Persbureau Associated Press kondigde aan de term niet meer te zullen gebruiken.

De vlag die alt-right ontwierp voor het fictieve land Kekistan is een overduidelijke parodie op de nazivlag: de swastika is vervangen door het KEK-logo, het nazirood door groen. Dergelijke ‘humor’ tekent de beweging: ze halen een duivels genoegen uit het trollen of online treiteren van liberals. Volgens het Southern Poverty Law Centre (SPLC), expert inzake Amerikaanse haatgroepen, verenigt alt-right radicaal-rechts rond het idee dat de ‘blanke identiteit’ onder vuur ligt van ‘multiculturele krachten’ en ‘politieke correctheid’. Steve Bannon, de ontslagen topadviseur van Donald Trump, kneed-de de beweging op Breitbart.com. Van die radicaal-rechtse site wordt hij opnieuw, na zijn Witte Huis-intermezzo, hoofdredacteur.Opgemerkte alt-right-ers in Charlottesville waren de Proud Boys, door het SPLC ook wel de militaire tak van de organisatie genoemd. Ze trappen vaak stennis met tegenbetogers op pro-Trump-bijeenkomsten en omschrijven zichzelf als ‘neo-masculien’ en ‘pro-Westers’.

De (neo)nazi’s

Unite the Right: deze rechtse organisaties marcheerden in Charlottesville

Deze jongens steken niet weg wat ze vinden van het levenswerk van Adolf Hitler: jammergenoeg onafgewerkt. In Charlottesville tekenden Vanguard America, de National Socialist Movement of America en de Traditionalist Worker Party present. Zij willen allemaal een exclusief blank Amerika en schuwen daarbij het geweld niet. Ze gebruiken fascistische of nazistische symbolen. Om makkelijker aansluiting te vinden bij de mainstream verving de National Socialist Movement of America in 2016 het hakenkruis in haar logo door het odal-teken, een teken uit het runenalfabet. Dat deden de SS en de VMO (Vlaamse Militanten Orde) hen ooit voor.

De zuidelijke nostalgici

Unite the Right: deze rechtse organisaties marcheerden in Charlottesville

Dat er mensen van League of the South zouden opduiken in Charlottesville is evident. De nakende verwijdering van het standbeeld van de zuidelijke generaal Robert Lee bewijst dat hun strijd nog niet gestreden is. Deze Neo-Confederates wensen volgens het SPLC een tweede zuidelijke secessie. De godly nation moet voor hen gedomineerd worden door ‘Europese Amerikanen’ onder de leiding van een ‘Anglo-Keltische’ (lees: blanke) elite.

De Ku Klux Klan

Unite the Right: deze rechtse organisaties marcheerden in Charlottesville

De godfathers van agressief Amerikaans extreemrechts werden berucht na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Ze lynchten ‘nikkers’die zich niet voegden naar de Black Codes, de zuidelijke wetten die de afschaffing van de slavernij terugdraaiden. Hun symboliek is welbekend: witte pinnenmutsen, brandende kruisen en eigenzinnige namen voor hun leiders (zeg niet ceo, maar Grand Wizard). Het kruis in hun logo onderstreept hun christelijke wortels, net als de rode druppel. Die staat symbool voor Christus’ bloed, ‘vergoten om het blanke ras te behoeden voor het Kwade’.

De milities

Unite the Right: deze rechtse organisaties marcheerden in Charlottesville

Misschien wel de gevaarlijkste aanwezigen. Deze milities zijn tegen het federale gezag en tegen de inperking van het vrije wapenbezit. Ze lezen in de Amerikaanse grondwet het recht om politieke leiders met geweld te verdrijven. Volgens onderzoekster en absolute expert J.J. MacNab, verbonden aan het Center for Cyber and Homeland Security, zijn ze sterk in opmars in de VS. Met namen als The Oath Keepers en The Three Percenters zouden de ruim 500 gewapende milities zo’n 100.000 leden tellen. De democratische gouverneur van Virginia Terry McAuliffe zei dat 80 procent van de Unite the Right-mensen semiautomatische wapens had: ‘beter bewapend dan de politie.’ Dat die laatste urenlang verdween uit het straatbeeld, zorgde voor veel kritiek.

Dit artikel verschijnt morgen 23/8 in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content