Het nieuwe rapport ('Fragile to Failed?') verschijnt naar aanleiding van de eerste verjaardag van de luchtaanvallen door Saoedi-Arabië tegen de Houthi-rebellen en hun medestanders. Die controleren de hoofdstad Sanaa en andere delen in het noorden en het centrum van het land. De door Saoedi-Arabië geleide interventie van Golfstaten kwam er als steun aan president Abedrabbo Mansour Hadi die het land ontvluchtte.

"Kinderen betalen de hoogste prijs voor een conflict waar zij niets mee te maken hebben."

Het Unicef-rapport concludeert dat sinds maart 2015 meer dan 900 kinderen zijn gedood en meer dan 1.300 kinderen gewond raakten. De organisatie stelde 1.500 ernstige schendingen van de rechten van het kind vast. Zo telde het VN-Kinderfonds 51 aanvallen op scholen en 848 gevallen van rekrutering van kinderen. Volgens de laatste gegevens zijn 63 zorginstellingen aangevallen of ernstig beschadigd. De strijdende partijen rekruteerden soms kinderen vanaf 10-jarige leeftijd, luidt het.

Kinderen liggen op de grond, alsof ze slachtoffer geworden zijn van de luchtaanvallen. , REUTERS
Kinderen liggen op de grond, alsof ze slachtoffer geworden zijn van de luchtaanvallen. © REUTERS

"Kinderen betalen de hoogste prijs voor een conflict waar zij niets mee te maken hebben. Nergens zijn kinderen nog veilig in Jemen. Zelfs spelen of slapen is gevaarlijk geworden", zegt Julien Harneis, Unicef-directeur in Jemen.

Armoede

Jemen was al een van de armste landen ter wereld. "Door het conflict is het land verder verwoest en dreigt het een gefaalde staat te worden. In Jemen hebben bijna 10 miljoen kinderen dringend behoefte aan humanitaire hulp, dat komt neer op 80 procent van alle kinderen in het land. Meer dan twee miljoen kinderen zijn geconfronteerd met het risico op diarree en 320.000 kinderen lopen gevaar van ernstige ondervoeding", aldus Unicef.

De organisatie herhaalt de oproep aan alle partijen in het conflict om een einde te maken aan de gevechten en om een politiek akkoord te sluiten. Tot op heden heeft Unicef slechts 18 procent van de benodigde 180 miljoen dollar financiering gekregen voor 2016. (Belga/EK)

Het nieuwe rapport ('Fragile to Failed?') verschijnt naar aanleiding van de eerste verjaardag van de luchtaanvallen door Saoedi-Arabië tegen de Houthi-rebellen en hun medestanders. Die controleren de hoofdstad Sanaa en andere delen in het noorden en het centrum van het land. De door Saoedi-Arabië geleide interventie van Golfstaten kwam er als steun aan president Abedrabbo Mansour Hadi die het land ontvluchtte. Het Unicef-rapport concludeert dat sinds maart 2015 meer dan 900 kinderen zijn gedood en meer dan 1.300 kinderen gewond raakten. De organisatie stelde 1.500 ernstige schendingen van de rechten van het kind vast. Zo telde het VN-Kinderfonds 51 aanvallen op scholen en 848 gevallen van rekrutering van kinderen. Volgens de laatste gegevens zijn 63 zorginstellingen aangevallen of ernstig beschadigd. De strijdende partijen rekruteerden soms kinderen vanaf 10-jarige leeftijd, luidt het. "Kinderen betalen de hoogste prijs voor een conflict waar zij niets mee te maken hebben. Nergens zijn kinderen nog veilig in Jemen. Zelfs spelen of slapen is gevaarlijk geworden", zegt Julien Harneis, Unicef-directeur in Jemen. Jemen was al een van de armste landen ter wereld. "Door het conflict is het land verder verwoest en dreigt het een gefaalde staat te worden. In Jemen hebben bijna 10 miljoen kinderen dringend behoefte aan humanitaire hulp, dat komt neer op 80 procent van alle kinderen in het land. Meer dan twee miljoen kinderen zijn geconfronteerd met het risico op diarree en 320.000 kinderen lopen gevaar van ernstige ondervoeding", aldus Unicef. De organisatie herhaalt de oproep aan alle partijen in het conflict om een einde te maken aan de gevechten en om een politiek akkoord te sluiten. Tot op heden heeft Unicef slechts 18 procent van de benodigde 180 miljoen dollar financiering gekregen voor 2016. (Belga/EK)