Uitbraak Ebola bereikt alarmerende cijfers

Ebola © AFP

De uitbraak van Ebola in de West-Afrikaanse landen Guinea, Liberia en Sierra Leone is nu al de ergste sinds het virus voor het eerst voorkwam in 1976. Maar het aantal nieuwe gevallen en doden is nog toegenomen en er is geen teken van vertraging, zo meldt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Het aantal nieuwe besmettingen en doden bij de uitbraak van het ebolavirus in de drie West-Afrikaanse landen Guinea, Liberia en Sierra Leone is de afgelopen week met cijfers boven de 10 procent toegenomen. Dat heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gemeld. Er is geen teken van vertraging. Gealarmeerde grenswachten in Ivoorkust hebben honderden Ivoriaanse vluchtelingen die uit Liberia wilden terugkeren, de toegang geblokkeerd. Zo schrijft The New York Times.

Hoog niveau van besmetting

In de meest recente updatevan de WHO van zaterdag 12 juli staat het totale aantal vermoedelijke, waarschijnlijke en bevestigde gevallen op 964. Dat is een stijging van 14 procent in vergelijking met een week eerder. Het totale aantal doden is 603, een stijging van 16 procent in vergelijking met de vorige week. De helft van de dodelijke slachtoffers komt uit Guinea. De WHO bracht het rapport uit net nadat een coördinatiecentrum – om de verspreiding van het virus te helpen tegengaan – in de hoofdstad Conakry was afgewerkt.

‘De trend toont aan dat er nog steeds een hoog niveau van besmetting met het ebolavirus in de gemeenschap plaatsvindt’, zegt de WHO in de update. ‘De ministeries van Gezondheid werken samen met de WHO en partners om maatregelen te nemen om de uitbraak in te perken.’

‘Niet laks zijn’

Ebola is een hemorragische koorts zonder remedie. De ernstige humane virusziekte wordt veroorzaakt door het ebolavirus en heeft een hoog sterftecijfer dat tot 90 procent van de gevallen kan gaan. De eerste uitbraak van de ziekte was in 1976 in de buurt van de Ebola-rivier in de Democratische Republiek Congo. De ziekte werd aanvankelijk verspreid door fruitvleermuizen. Ook gorilla’s, chimpansees, antilopen en everzwijnen kunnen het virus verspreiden.

Ondanks de uitbraak, vraagt de WHO niet om reis- of handelsrestricties in de drie getroffen landen. Toch meldden persagentschappen dat Ivoorkust 400 vluchtelingen – die tijdens het politieke geweld van 2010 en 2011 naar buurland Liberia waren gevlucht – heeft verhinderd hun thuisland weer binnen te gaan. Volgens Agence France-Presse rechtvaardigde Bruno Kone, een woordvoerder van de Ivoriaanse overheid, de maatregel, omdat ‘we niet laks mogen zijn in dit gebied.’ (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content