Tyfoon Haiyan in Filipijnen: ‘Alleen al in Tacloban 10.000 doden, verwachten het ergste’ (VN)

Het B-FAST-team op weg naar de Filipijnen. © BELGA
Simon Demeulemeester

De tyfoon op de Filipijnen heeft wellicht nog meer slachtoffers gemaakt dan tot nu toe werd gevreesd. Waarschijnlijk vielen er alleen al in Tacloban, de stad die het zwaarste getroffen werd, 10.000 doden. Het Belgische B-FAST-team is aangekomen. Vlaanderen schenkt 150.000 euro noodhulp.

De doortocht van de tyfoon op de Filipijnen heeft wellicht nog meer slachtoffers gemaakt dan tot nu toe werd gevreesd. Waarschijnlijk vielen er alleen al in Tacloban, de stad die het zwaarste getroffen werd, 10.000 doden. 10 miljoen mensen zouden getroffen zijn. Dat hebben medewerkers van de Verenigde Naties verklaard. Het Belgische B-FAST-team is aangekomen. Vlaanderen schenkt 150.000 euro noodhulp. VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon roept op tot nog meer hulp en solidariteit.

‘De lokale overheden schatten dat er bijna 10.000 mensen gedood zijn in één en dezelfde stad’, benadrukt Valerie Amos, secretaris-generaal van het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN (Ocha).

Tot nu toe gingen verschillende internationale organisaties – waaronder de VN – uit van 10.000 doden voor het hele land. ‘We denken nu dat er meer dan 10.000 slachtoffers zijn gevallen’, zegt John Ging van Ocha. ‘Verschillende plaatsen zijn bezaaid met lijken.’

‘We verwachten het ergste’

‘We verwachten het ergste. Naarmate we toegang krijgen tot meer plaatsen, ontdekken we steeds meer doden’, zegt de diplomaat. Volgens hem hebben vanwege de storm ook 660.000 mensen hun huis moeten verlaten. De Verenigde Naties hebben al meer dan 20 miljoen dollar vrijgemaakt voor de noodhulp op de Filpijnen. Valerie Amos zal dinsdag de 193 VN-lidstaten oproepen om geld te doneren. Vermoedelijk zijn er nog honderden miljoen dollars nodig.

‘Belgisch veldhospitaal dinsdagavond of woensdagochtend operationeel’

Het Belgische B-FAST-team is dinsdagochtend omstreeks 6 uur lokale tijd (maandagavond 23.00 uur onze tijd) na een vlucht van 21 uur aangekomen op het Filipijnse Cebu. Het team wil een noodveldhospitaal opzetten. Dat zou dinsdagavond of woensdagochtend operationeel moeten zijn. Zo zegt Geert Gijs, hoofd van het B-FAST-team.

Het B-FAST-team op weg naar de Filipijnen.
Het B-FAST-team op weg naar de Filipijnen.© Belga

Na een vlucht van 21 uur en tussenstops in Bakou (Azerbeidjan) en Calcutta (India) is het Belgische B-FAST-team, bestaande uit 41 hulpverleners, dinsdagochtend aangekomen op de luchthaven van het Filipijnse Cebu. Die luchthaven is zowat de draaischijf voor de noodhulp aan het getroffen gebied. Vanuit Cebu vertrekt de hup naar het getroffen eiland Leyte.

Het Airbus A330-toestel waarmee het B-FAST-team de reis heeft gemaakt, heeft een veldhospitaal, een waterzuiveringsstation en 40 ton hulpgoederen aan boord. Bedoeling is om het veldhospitaal op te zetten op Leyte. De precieze locatieis nog niet duidelijk en moet nog afgesproken worden met de Filipijnse autoriteiten. ‘Maar we zullen operationeel zijn binnen de 12 uur na de landing’, aldus teamleider Gijs.

Twee weken zelfstandig

Het veldhospitaal moet toelaten om zowel basiszorgen als kleine chirurgische ingrepen te kunnen voorzien. Voor zwaardere ingrepen blijft transport naar een gespecialiseerde voorziening nodig.

De waterzuiveringsinstallatie die het team mee heeft, kan 4.000 liter water per uur zuiveren. ‘Wij kunnen ook gedurende twee weken volledig zelfstandig werken op het vlak van materiaal, water, voeding, huisvesting en elektriciteit. Dat is ook een vraag van de Filipijnse autoriteiten’, legt de B-FAST-chef uit.

Slachtoffers van de tyfoon Haiyan in de Filipijnen wachten op evacuatie.
Slachtoffers van de tyfoon Haiyan in de Filipijnen wachten op evacuatie.© ImageGlobe

Volgens de FOD Buitenlandse Zaken zou het B-FAST-team maximum 10 dagen ter plaatse blijven. Maar de aanwezigheid van de Belgische hulpverleners kan verlengd worden, zo is te horen bij de deelnemers aan de missie.

Vlaamse regering schenkt 150.000 euro voor slachtoffers tyfoon

Minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft namens de Vlaamse regering 150.000 euro overgemaakt aan het Rode Kruis om de slachtoffers van de tyfoon Haiyan te ondersteunen. Dat heeft de woordvoerder van Peeters bekendgemaakt.

‘De tyfoon Haiyan richtte in de Filipijnen een enorme ravage aan. Naast de duizenden doden zijn er honderdduizenden mensen getroffen en dakloos geworden’, zo stelt de minister-president in een mededeling. ‘Vlaanderen wil de slachtoffers van de verwoestende tyfoon in de Filipijnen helpen. De menselijke en materiële noden zijn enorm. Vlaanderen stort daarom alvast 150.000 euro aan noodhulp via het Rode Kruis.’

Nog vanuit België, vanop de luchthaven van Oostende, vertrekken twee vliegtuigen van Artsen Zonder Grenzen richting de getroffen Filipijnse gebieden.

Verenigde Staten sturen vliegdekschip, 90 militairen en maken 20 miljoen dollar noodhulp vrij

De Verenigde Staten sturen een vliegdekschip naar de Filipijnen om te helpen met de hulpverlening op de eilandengroep. Het vliegdekschip USS George Washington heeft 5.000 mariniers en 80 vliegtuigen en helikopters aan boord. Dat meldt het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De USS George Washington lag in de haven van Hong Kong en is normaal gesproken gestationeerd in Japan. Het duurt tussen de 48 en 72 uur voordat het schip voor de kust van de Filipijnen ligt.

Vanop het schip kunnen militaire vrachtvliegtuigen en helikopters medicijnen, voedsel en water naar de getroffen gebieden vliegen.

Het Pentagon stuurt ook vijf andere militaire schepen mee naar de Filipijnen. Volgens een woordvoerder zal de vloot over twee tot drie dagen bij de Filipijnse kust zijn.

90 militairen en 20 miljoen dollar noodhulp

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze 90 militairen naar de Filipijnen zullen sturen. Daarnaast maakt Washington 20 miljoen dollar aan humanitaire hulp vrij.

De Verenigde Staten hebben al zo’n 90 militairen gestuurd om de humanitaire noden van de Filipijnen te evalueren. Washington stuurt nu een tweede groep militairen om deel te nemen aan de noodhulp- en reddingsacties. Volgens de Verenigde Naties zijn alleen al in Tacloban, de stad die het zwaarst getroffen is, minstens 10.000 doden gevallen. De VN vreest ook het ergste voor de totaalbalans van de ramp.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook bekendgemaakt dat het in totaal 20 miljoen dollar noodhulp vrijmaakt. Dat geld zal vooral ingezet worden voor woningen, voedsel en drinkbaar water.

Britten sturen schip met helikopter en 200 militairen

Ook de Britse regering stuurt een militair schip naar de Filipijnen, de HMS Daring. Dat schip, met een helikopter en 200 militairen aan boord, ligt nu voor de kust van Singapore.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content