'Wie in vredesnaam heeft u verantwoordelijk gemaakt voor wat de media mogen berichten en de Amerikanen mogen horen', fulmineerde senator Ted Cruz tegen Jack Dorsey, de topman van Twitter. Het sociale medium oogstte kritiek met het plaatsen van commentaar bij tweets van Republikeins president Donald Trump en het aanvankelijk tegenhouden van publicatie van een artikel waarin de Democratische presidentskandidaat Joe Biden er slecht vanaf kwam.

Facebook, Twitter en Google zijn nu nog beschermd tegen rechtszaken over de inhoud die gebruikers plaatsen op hun onlineplatformen. Volgens de drie megabedrijven is die bescherming, vastgelegd in een wet uit 1996, cruciaal voor de vrijheid van meningsuiting op het internet.

De voorzitter van de Senaatscommissie die de hoorzitting belegde, onderschreef deze regel, maar wil wel paal en perk stellen aan mogelijke censuur door Twitter, Facebook en Google. 'Het is tijd dat ze niet langer een vrije hand hebben.' Trump twitterde tijdens de hoorzitting dat de wet aangepast hoeft.

Een Democratische senator noemde de hoorzitting ronduit onzin. 'Dit zijn pesterijen met het oog op de verkiezingen.' Facebook-topman Mark Zuckerberg, die even moeite had om op afstand verbinding te krijgen met de Senaat, zei wel open te staan voor veranderingen in de wet om beslissingen die sociale media nemen transparanter te maken, al mag dat niet ten koste gaan van de bescherming die de wet biedt.

'Wie in vredesnaam heeft u verantwoordelijk gemaakt voor wat de media mogen berichten en de Amerikanen mogen horen', fulmineerde senator Ted Cruz tegen Jack Dorsey, de topman van Twitter. Het sociale medium oogstte kritiek met het plaatsen van commentaar bij tweets van Republikeins president Donald Trump en het aanvankelijk tegenhouden van publicatie van een artikel waarin de Democratische presidentskandidaat Joe Biden er slecht vanaf kwam. Facebook, Twitter en Google zijn nu nog beschermd tegen rechtszaken over de inhoud die gebruikers plaatsen op hun onlineplatformen. Volgens de drie megabedrijven is die bescherming, vastgelegd in een wet uit 1996, cruciaal voor de vrijheid van meningsuiting op het internet. De voorzitter van de Senaatscommissie die de hoorzitting belegde, onderschreef deze regel, maar wil wel paal en perk stellen aan mogelijke censuur door Twitter, Facebook en Google. 'Het is tijd dat ze niet langer een vrije hand hebben.' Trump twitterde tijdens de hoorzitting dat de wet aangepast hoeft. Een Democratische senator noemde de hoorzitting ronduit onzin. 'Dit zijn pesterijen met het oog op de verkiezingen.' Facebook-topman Mark Zuckerberg, die even moeite had om op afstand verbinding te krijgen met de Senaat, zei wel open te staan voor veranderingen in de wet om beslissingen die sociale media nemen transparanter te maken, al mag dat niet ten koste gaan van de bescherming die de wet biedt.