Tweede verdachte bomaanslag Boston levend overmeesterd

Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In Watertown, net buiten Boston, is Dzhokhar Tsarnaev, de tweede verdachte van de bomaanslag op de marathon van Boston, gearresteerd. Dat is het einde van een gewelddadige, 24 uur lange klopjacht.

Tsarnaev is levend ingerekend, bevestigt de politie van Boston. De verdachte was eerder op de avond in het nauw gedreven in Watertown. Hij had zich verschuild in een boot die afgedekt was met een zeil, in de tuin van een privéwoning.

De bewoner had bloed opgemerkt op het zeil over zijn boot. Hij lichtte dat op en trof Tsarnaev aan, onder het bloed. De bewoner trok zich terug en belde de politie, die massaal uitrukte en de aanwezigheid van Tsarnaev verifieerde met een infraroodcamera in een helikopter.

De politie slaagde erin Tsarnaev levend in te rekenen. Applaus weerklonk toen hij in een ambulance geladen werd. Kort nadien kwam de bevolking van Watertown massaal op straat om de ordetroepen toe te juichen.

Dreiging verwijderd

Dzhokhar Tsarnaev is afgevoerd naar het Beth Isreal-ziekenhuis in Boston. Hij zou veel bloed verloren hebben. Mogelijk werd hij getroffen bij de schietpartij donderdagnacht met de politie.

Volgens politiecommissaris van Boston Ed Davis werden daarbij tweehonderd kogels afgevuurd. Dzhokhar Tsarnaev en zijn broer Tameran, die gedood werd, gooiden geïmproviseerde springtuigen en zelfgemaakte handgranaten naar de politie. “Voor een Amerikaans politiekorps is dat ongehoord”, zei commissaris Davis. “Ik ben zeer trots op mijn mensen.”

Er wordt rekening me gehouden dat de gebroeders Tsarnaev nog ander handlangers hadden, maar Davis stelde dat de crisissituatie nu achter de rug is voor zijn stad. “De burgers van Boston kunnen er op dit moment op rekenen dat de bedreiging verwijderd is.”

Volgens CNN had de politie bij de interventie in Franklin Street onder andere een Bearcat laten aanrukken. Dat is een pantserwagen die gebruikt wordt als er explosieven in het spel zijn. Commissaris Davis zei dat Tsarnaev bij zijn arrestatie geen springtuigen meer bij zich.

Lockdown voorbij

De 24 uur lange klopjacht was de voorbije dag geconcentreerd in een twintig stratenblokken groot deel van Watertown, een voorstad net ten noordwesten van Boston. Eerder op de avond deelde de politie mee daar niets gevonden was.

De ‘lockdown’ in Boston een aantal omliggende gemeenten werd dan ook met onmiddellijke ingang opgeheven, zei gouverneur van Massachusetts Deval Patrick. Mensen mochten hun huizen weer uit, maar werden opgoepen om voorzichtig te zijn. Het openbaar vervoer ging weer rijden.

Kort nadat Patrick de lockdown beëindigde, wandelde de bewoner van het huis in Franklin Street zijn achtertuin in en trof hij Tsarnaev aan in zijn boot.

Springtuigen

In het spergebied waren duizenden politiemensen samengetrokken. Daar waren de reguliere politiekorpsen van Boston, Watertown en een aantal andere gemeenten bij, maar ook SWAT-teams (de zwaarbewapende interventie-eenheden van de Amerikaanse politie), de FBI, hondenteams en de ontmijningsdienst.

Al die ordetroepen gingen de hele dag van huis tot huis. Daarbij werd bijzonder omzichtig tewerk gegaan. Gevreesd werd dat Tsarnaev (19) een bomvest aan had, net zoals zijn broer Tamerlan (26), die donderdagnacht omkwam na een heftig vuurgevecht met de politie in Watertown. Daarbij werden meerdere explosies gehoord.

Ondertussen zijn zeven geïmproviseerde springtuigen gevonden. Een aantal daarvan waren volgens de Amerikaanse media omgebouwde snelkookpannen van het type dat gebruikt werd bij de aanslag op de marathon maandag, maar men vond ook pijpbommen.

In een huis in de randgemeente Cambridge, dat de politie doorzocht, zou men bommen aangetroffen hebben die met een gecontroleerde ontploffing onschadelijk gemaakt zouden worden. Dat bleek uiteindelijk niet nodig.

Stad staat stil
Bij de dubbele bomaanslag op de marathon van Boston maandag kwamen drie mensen om en werden meer dan 170 mensen gewond. De zaak kwam in een stroomversnelling nadat de politie donderdag foto’s en videobeelden van de verdachten verspreidde.

Een paar uur later werd een politieagent doodgeschoten op de campus van het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge, dat tegenover Boston ligt aan de Charles River. De verdachten stalen een auto en werden even later opgemerkt in Watertown, vier kilometer verderop.

Na de nachtelijke gevechten daar werd in Boston de facto de staat van beleg afgekondigd. In een gebied waar ongeveer een miljoen menen wonen, dat naast Boston, Cambridge en Watertown ook de randgemeenten Brookline en Somerville omvat, kregen mensen het bevel om thuis te blijven en hun huizen niet te verlaten.

Winkels, scholen en bedrijven bleven gesloten. Openbaar vervoer en treinverkeer werden stilgelegd. Op die manier kwam het leven in de agglomeratie van drie miljoen mensen nagenoeg tot stilstand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content