Minstens één Tibetaanse monnik is omgekomen door zelfverbranding aan het Kirti-klooster in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Een andere raakte gewond. Dat bevestigt het officiële Chinese nieuwsagentschap China Nieuws.

Mensenrechtenorganisaties in Tibet meldden de twee gevallen van zelfverbranding, de dertiende en veertiende in minder dan een jaar. Het geweld flakkert geregeld op in Sichuan sinds een jonge monnik zich er in maart 2011 in brand stak. Eén van de twee mannen, een 18-jarige, overleed in een hotelkamer, bericht China Nieuws, op basis van een bron binnen de lokale regering. Zijn kameraad, een 22-jarige, werd opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens de organisatie Free Tibet uit Londen zagen getuigen hoe een man zich in brand stak aan het klooster, en riep om de terugkeer van de dalai lama, de geestelijke leider van de Tibetaanse boeddhisten. Een woordvoerder van de lokale regering zei aan China Nieuws dat de gewonde monnik "bekende" dat hij en zijn kameraad samen hadden gepland om zichzelf in brand te steken. Het nieuwsagentschap beweert dat onderzoek heeft uitgewezen dat de twee betrokken waren bij verschillende diefstallen, waaronder die van een Boeddhabeeld in het Kirti-klooster.

Ngo's zeggen dat de recente zelfmoorden een blijk zijn van wanhoop tegenover de religieuze en culturele repressie van Peking in Tibet. Peking houdt vol dat de religieuze vrijheid gegarandeerd is. (Belga/INM)

Minstens één Tibetaanse monnik is omgekomen door zelfverbranding aan het Kirti-klooster in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Een andere raakte gewond. Dat bevestigt het officiële Chinese nieuwsagentschap China Nieuws. Mensenrechtenorganisaties in Tibet meldden de twee gevallen van zelfverbranding, de dertiende en veertiende in minder dan een jaar. Het geweld flakkert geregeld op in Sichuan sinds een jonge monnik zich er in maart 2011 in brand stak. Eén van de twee mannen, een 18-jarige, overleed in een hotelkamer, bericht China Nieuws, op basis van een bron binnen de lokale regering. Zijn kameraad, een 22-jarige, werd opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de organisatie Free Tibet uit Londen zagen getuigen hoe een man zich in brand stak aan het klooster, en riep om de terugkeer van de dalai lama, de geestelijke leider van de Tibetaanse boeddhisten. Een woordvoerder van de lokale regering zei aan China Nieuws dat de gewonde monnik "bekende" dat hij en zijn kameraad samen hadden gepland om zichzelf in brand te steken. Het nieuwsagentschap beweert dat onderzoek heeft uitgewezen dat de twee betrokken waren bij verschillende diefstallen, waaronder die van een Boeddhabeeld in het Kirti-klooster. Ngo's zeggen dat de recente zelfmoorden een blijk zijn van wanhoop tegenover de religieuze en culturele repressie van Peking in Tibet. Peking houdt vol dat de religieuze vrijheid gegarandeerd is. (Belga/INM)