Twee mensen komen om bij bosbranden in Zuid-Australië – regering zet leger in

Een helikopter probeert bosbranden in New South Wales te blussen, 2 januari 2020. © Belga

Twee mensen zijn om het leven gekomen in een ‘werkelijk niet te stoppen’ bosbrand op Kangarooo Island, een populaire toeristische bestemming in Zuid-Australië. Dat meldt de minister-president van de staat, Steven Marshall. Premier Scott Morrison kondigde aan 3000 militairen in te zetten.

‘Het forensisch team is onderweg en als we meer informatie hebben, zullen we die bekendmaken’, verklaarde Marshall nog. De familie van de slachtoffers moet nog ingelicht worden.

Volgens Marshall startten de bosbranden al op 20 december op het eiland maar escaleerde de situatie vrijdag namiddag door de weersomstandigheden.

3000 militairen

Er worden 3.000 militairen ingezet om de hulpdiensten bij te staan in de strijd tegen de bosbranden. Dat heeft premier Scott Morrison zaterdag aangekondigd.

‘Ik wil benadrukken dat het Australische leger al geholpen heeft… We zullen de strijdkrachten verder inzetten’, verklaarde Morrison.

De regering zal verder 20 miljoen dollar (12,5 miljoen euro) vrijmaken om vier blusvliegtuigen te lenen. Volgens defensieminister Linda Reynolds is het de eerste keer dat reservisten verplicht ingezet worden. Bedoeling is dat ze medische en civiele hulp bieden bij rampen.

Partner Content