‘Twee derde Belgen is voor het tekenen van kernwapenverbod’

In 1946 testten de Verenigde Staten twee kernwapens in de Stille Oceaan © Reuters

Twee derde van de Belgen wil dat ons land het kernwapenverbod ondertekent. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens. ‘Hieruit blijkt dat er een breed draagvlak bestaat voor een ambitieuzer Belgisch beleid inzake nucleaire ontwapening’, klinkt het in een persbericht.

Een tweederdemeerderheid vindt dat België het VN-kernwapenverbod moet ondertekenen, blijkt uit de peiling bij 1.006 Belgen in opdracht van de organisatie.

In 2017 stemden 122 lidstaten van de Verenigde Naties voor het Verdrag voor het Verbod op Kernwapens. Het verdrag verbiedt de ontwikkeling, het testen, de productie, het opslaan, de handel in, het gebruik van en het dreigen met kernwapens. Onder meer België en vrijwel alle NAVO-lidstaten hebben het verdrag toen niet ondertekend.

Eenzelfde meerderheid (66 procent) stemde in de opiniepeiling voor het terugtrekken van Belgische financiële instellingen uit de kernwapenindustrie. Daarnaast koos een meerderheid (53 procent) ervoor dat nieuwe F35’s niet uitgerust mogen worden met een nucleaire capaciteit, dubbel zoveel als de voorstanders (27 procent).

Het aantal tegenstanders van een blijvende aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel blijkt ook groter dan de voorstanders van een verlengde aanwezigheid (49 procent versus 27 procent).

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens wil nu dat de verschillende politieke partijen rekening houden met deze resultaten na de komende verkiezingen.

‘Concreet verwachten we dat het toekomstige regeerakkoord duidelijke engagementen bevat om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen, om Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel te verwijderen, om ondubbelzinnig af te zien van een nucleaire capaciteit voor de nieuwe F35-gevechtsvliegtuigen en om kernwapeninvesteringen te verbieden’, zegt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content