In New York heeft een 28-jarige man zonder enige waarschuwing twee agenten in hun dienstwagen doodgeschoten. De feiten deden zich voor om 14.50 uur plaatselijke tijd in het stadsdeel Brooklyn. De dader dook plots naast de politiewagen op en zou verschillende keren van dichtbij door het raampje aan de passagierszijde op de agenten hebben gevuurd. Dat heeft politiecommissaris William Bratton gezegd tijdens een door de televisie uitgezonden persconferentie.

De agenten hadden niet de tijd om hun wapen te trekken en waren kansloos. Ze werden geraakt in het hoofd en zijn aan hun verwondingen overleden. De schutter, die geïdentificeerd werd als Ismaaiyl Brinsley, zou zichzelf vervolgens in een nabijgelegen metrostation met een kogel om het leven hebben gebracht.

Nog volgens de politie zou de dader kort daarvoor in Baltimore, 300 kilometer ten zuiden van New York, zijn vroegere vriendin hebben neergeschoten en verwond. Over het motief van Brinsley is voorlopig niets bekend, maar de 28-jarige man zou zich op sociaalnetwerksites wel al meermaals erg vijandig hebben uitgelaten over de politie.

Hij zou het daarbij ook de namen hebben genoemd van Michael Brown en Eric Garner, twee Afro-Amerikaanse slachtoffers van politiegeweld de voorbije maanden.

Obama veroordeelt moord op agenten scherp

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de moord scherp veroordeeld. "Twee moedige mannen zullen vanavond niet naar hun geliefden terugkeren en daar is geen rechtvaardiging voor", zei Obama. "De agenten riskeren voor ons elke dag hun eigen veiligheid. Daarvoor verdienen ze respect en dankbaarheid", aldus de president vanuit zijn vakantieverblijf.

Het dateert van 2011 dat er in New York nog een politieagent in functie werd doodgeschoten. Op 24 oktober werden in de metropool wel nog twee agenten aangevallen met een bijl. Beide agenten raakten daarbij gewond, waarvan één zwaargewond. (Belga/SD)

De agenten hadden niet de tijd om hun wapen te trekken en waren kansloos. Ze werden geraakt in het hoofd en zijn aan hun verwondingen overleden. De schutter, die geïdentificeerd werd als Ismaaiyl Brinsley, zou zichzelf vervolgens in een nabijgelegen metrostation met een kogel om het leven hebben gebracht. Nog volgens de politie zou de dader kort daarvoor in Baltimore, 300 kilometer ten zuiden van New York, zijn vroegere vriendin hebben neergeschoten en verwond. Over het motief van Brinsley is voorlopig niets bekend, maar de 28-jarige man zou zich op sociaalnetwerksites wel al meermaals erg vijandig hebben uitgelaten over de politie. Hij zou het daarbij ook de namen hebben genoemd van Michael Brown en Eric Garner, twee Afro-Amerikaanse slachtoffers van politiegeweld de voorbije maanden. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de moord scherp veroordeeld. "Twee moedige mannen zullen vanavond niet naar hun geliefden terugkeren en daar is geen rechtvaardiging voor", zei Obama. "De agenten riskeren voor ons elke dag hun eigen veiligheid. Daarvoor verdienen ze respect en dankbaarheid", aldus de president vanuit zijn vakantieverblijf. Het dateert van 2011 dat er in New York nog een politieagent in functie werd doodgeschoten. Op 24 oktober werden in de metropool wel nog twee agenten aangevallen met een bijl. Beide agenten raakten daarbij gewond, waarvan één zwaargewond. (Belga/SD)