De Europese staatshoofden en regeringsleiders komen als alles goed gaat op zondag 25 november om 9.30 uur in Brussel om het brexitakkoord officieel te bekrachtigen. Dat heeft Europees president Donald Tusk zopas aangekondigd.

De Europese en Britse onderhandelaars hebben een voorlopig akkoord bereikt over de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de EU. De Britse premier Theresa May kondigde woensdagavond aan dat ze de steun heeft van haar kabinet, waardoor de onderhandelingen richting finaal akkoord nu een versnelling hoger kunnen schakelen.

De lidstaten krijgen nu de tijd om het document - een klepper van 585 pagina's - te analyseren, zei Tusk.

Eind deze week komen de 27 ambassadeurs dan samen om hun visie te bespreken, 'hopelijk met niet al te veel commentaar'.

Tegen donderdag moet de gezamenlijke politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie dan af zijn, een werk waarbij ook de bevoegde Europese ministers betrokken zullen zijn.

De Europese staats- en regeringsleiders komen dan op zondag 25 november om 9.30 uur samen in Brussel om het licht officieel op groen te zetten.

'Nog een lange weg te gaan'

'Ik heb goed geluisterd naar het statement van premier May gisteren', stak Tusk donderdagochtend van wal. 'Ik deel haar enthousiasme over de brexit uiteraard niet. We twijfelen er van in het begin niet aan dat dit een situatie is waarin beide partijen verliezen, en dat dit enkel gaat om schadebeperking.'

De Europese president is wel overtuigd van de kwaliteit van het voorlopig akkoord. 'Dit beperkt de schade die de brexit zal veroorzaken, en beschermt de belangen van alle 27 lidstaten en de Europese Unie in haar geheel.'

Tusk kreeg de tekst donderdagochtend symbolisch overhandigd door Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Hij herhaalde dat de deal 'eerlijk en gebalanceerd' is. De tekst 'houdt rekening met de Britse positie, organiseert de terugtrekking op een ordelijke manier, verzekert dat er geen harde grens komt en legt de basis voor een nieuw ambitieus partnerschap.'

Al is het werk nog niet af, beseft ook Barnier. 'We hebben nog een lange weg te gaan, aan beide kanten.'

Sowieso dringt de tijd om een ordelijke brexit tegen eind maart 2019 voor te bereiden. May hoopt het akkoord nog voor het kerstreces begint op 20 december door het Britse parlement te loodsen, maar dat lijkt geen sinecure te zullen worden.

Ook het Europees parlement moet de finale deal nog goedkeuren.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders komen als alles goed gaat op zondag 25 november om 9.30 uur in Brussel om het brexitakkoord officieel te bekrachtigen. Dat heeft Europees president Donald Tusk zopas aangekondigd.De Europese en Britse onderhandelaars hebben een voorlopig akkoord bereikt over de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de EU. De Britse premier Theresa May kondigde woensdagavond aan dat ze de steun heeft van haar kabinet, waardoor de onderhandelingen richting finaal akkoord nu een versnelling hoger kunnen schakelen. De lidstaten krijgen nu de tijd om het document - een klepper van 585 pagina's - te analyseren, zei Tusk. Eind deze week komen de 27 ambassadeurs dan samen om hun visie te bespreken, 'hopelijk met niet al te veel commentaar'. Tegen donderdag moet de gezamenlijke politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie dan af zijn, een werk waarbij ook de bevoegde Europese ministers betrokken zullen zijn. De Europese staats- en regeringsleiders komen dan op zondag 25 november om 9.30 uur samen in Brussel om het licht officieel op groen te zetten. 'Ik heb goed geluisterd naar het statement van premier May gisteren', stak Tusk donderdagochtend van wal. 'Ik deel haar enthousiasme over de brexit uiteraard niet. We twijfelen er van in het begin niet aan dat dit een situatie is waarin beide partijen verliezen, en dat dit enkel gaat om schadebeperking.' De Europese president is wel overtuigd van de kwaliteit van het voorlopig akkoord. 'Dit beperkt de schade die de brexit zal veroorzaken, en beschermt de belangen van alle 27 lidstaten en de Europese Unie in haar geheel.' Tusk kreeg de tekst donderdagochtend symbolisch overhandigd door Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Hij herhaalde dat de deal 'eerlijk en gebalanceerd' is. De tekst 'houdt rekening met de Britse positie, organiseert de terugtrekking op een ordelijke manier, verzekert dat er geen harde grens komt en legt de basis voor een nieuw ambitieus partnerschap.' Al is het werk nog niet af, beseft ook Barnier. 'We hebben nog een lange weg te gaan, aan beide kanten.' Sowieso dringt de tijd om een ordelijke brexit tegen eind maart 2019 voor te bereiden. May hoopt het akkoord nog voor het kerstreces begint op 20 december door het Britse parlement te loodsen, maar dat lijkt geen sinecure te zullen worden. Ook het Europees parlement moet de finale deal nog goedkeuren.