Premier Ahmet Davutoglu zal geen nieuw mandaat als partijvoorzitter vragen tijdens een buitengewoon partijcongres van de regerende AKP op 22 mei, zo heeft hij aangekondigd. De functies van partijvoorzitter en premier zijn gelinkt volgens de partijstatuten van de AKP. Dat betekent dat hij dus ook geen premier meer wordt. Davutoglu is sinds 2014 eerste minister van Turkije.

Conflict

Er is al enkele dagen sprake van een breuk tussen president Recep Tayyip Erdogan en Davutoglu. De beslissing over een congres viel tijdens een meeting van de AKP-leiding in Ankara.

Een exit van Davutoglu zou Erdogan de kans geven zijn invloed nog te vergroten. Davutoglu zelf ontkende donderdagnamiddag echter elk conflict met Erdogan. "Ik heb nooit een slecht woord over onze president gezegd en zal dat ook nooit doen", verklaarde hij. (Belga/TE)

Premier Ahmet Davutoglu zal geen nieuw mandaat als partijvoorzitter vragen tijdens een buitengewoon partijcongres van de regerende AKP op 22 mei, zo heeft hij aangekondigd. De functies van partijvoorzitter en premier zijn gelinkt volgens de partijstatuten van de AKP. Dat betekent dat hij dus ook geen premier meer wordt. Davutoglu is sinds 2014 eerste minister van Turkije. Er is al enkele dagen sprake van een breuk tussen president Recep Tayyip Erdogan en Davutoglu. De beslissing over een congres viel tijdens een meeting van de AKP-leiding in Ankara. Een exit van Davutoglu zou Erdogan de kans geven zijn invloed nog te vergroten. Davutoglu zelf ontkende donderdagnamiddag echter elk conflict met Erdogan. "Ik heb nooit een slecht woord over onze president gezegd en zal dat ook nooit doen", verklaarde hij. (Belga/TE)