De Turkse politie heeft tijdens demonstraties op de Dag van de Arbeid tientallen arrestaties verricht in de Turkse grootstad Istanbul. In de wijk Besiktas werden 70 mensen in verzekerde bewaring genomen, aldus de zender NTV maandag. In de wijk Mecediyeköy kwam het tot schermutselingen tussen de politie en demonstranten, die naar het centraal gelegen Taksimplein wilden lopen, meldt het persagentschap DHA. De politie zette traangas in om de menigte uit elkaar te drijven en arresteerde tientallen mensen.

Vakbondsactivisten en tegenstanders van de regering waren dit jaar vreedzaam bijeengekomen in de wijk Bakirköy, vlak bij de Atatürk-luchthaven, waar de autoriteiten een demonstratie hadden toegelaten. De overheid had net zoals de vorige jaren samenkomsten voor 1 mei op het Taksimplein verboden. Enkel regeringsgezinde vakbonden mochten een korte verklaring op het plein afleggen.

Sluipschutters

De manifestanten, die afkomstig zijn van verschillende linkse organisaties, hadden spandoeken met antiregeringsslogans bij zich. "Leve 1 mei, neen aan de dictator!", was een van de slogans. De omgeving rondom het Taksimplein was in ruime mate afgesloten. Volgens het staatspersagentschap Anadolu hadden de autoriteiten meer dan 30.000 politieagenten in Istanboel ontplooid.

Voor vakbonden heeft het Taksimplein een bijzondere betekenis. Op 1 mei 1977 openden sluipschutters daar het vuur op een demonstratie met ongeveer 50.000 deelnemers. Minstens 34 mensen werden gedood. Tot op vandaag is het nog steeds niet duidelijk wie de daders waren.

De 1 mei-viering wordt in Turkije overheerst door het referendum van twee weken geleden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft daarbij zijn macht verder kunnen uitbreiden, maar het resultaat van de stemming wordt gecontesteerd door de oppositie.

De Turkse politie heeft tijdens demonstraties op de Dag van de Arbeid tientallen arrestaties verricht in de Turkse grootstad Istanbul. In de wijk Besiktas werden 70 mensen in verzekerde bewaring genomen, aldus de zender NTV maandag. In de wijk Mecediyeköy kwam het tot schermutselingen tussen de politie en demonstranten, die naar het centraal gelegen Taksimplein wilden lopen, meldt het persagentschap DHA. De politie zette traangas in om de menigte uit elkaar te drijven en arresteerde tientallen mensen.Vakbondsactivisten en tegenstanders van de regering waren dit jaar vreedzaam bijeengekomen in de wijk Bakirköy, vlak bij de Atatürk-luchthaven, waar de autoriteiten een demonstratie hadden toegelaten. De overheid had net zoals de vorige jaren samenkomsten voor 1 mei op het Taksimplein verboden. Enkel regeringsgezinde vakbonden mochten een korte verklaring op het plein afleggen. De manifestanten, die afkomstig zijn van verschillende linkse organisaties, hadden spandoeken met antiregeringsslogans bij zich. "Leve 1 mei, neen aan de dictator!", was een van de slogans. De omgeving rondom het Taksimplein was in ruime mate afgesloten. Volgens het staatspersagentschap Anadolu hadden de autoriteiten meer dan 30.000 politieagenten in Istanboel ontplooid. Voor vakbonden heeft het Taksimplein een bijzondere betekenis. Op 1 mei 1977 openden sluipschutters daar het vuur op een demonstratie met ongeveer 50.000 deelnemers. Minstens 34 mensen werden gedood. Tot op vandaag is het nog steeds niet duidelijk wie de daders waren. De 1 mei-viering wordt in Turkije overheerst door het referendum van twee weken geleden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft daarbij zijn macht verder kunnen uitbreiden, maar het resultaat van de stemming wordt gecontesteerd door de oppositie.